Projekt BiTeater je nastal na pobudo režiserja in igralca Borisa Kobala, ki se mu je porodila ideja o nizkoproračunskem sistemu, ki bi omogočil mladim ustvarjalcem, kot sam romantično pravi, »izsanjati svojo predstavo«. Skupaj z mladimi režiserji so ustvarili koncept gledališča brez direktorja in brez umetniškega vodje, v katerem vlada le en pogoj – mladost. S projektom so stopili do ustreznih ustanov, ki so postale tudi ključne na poti, da bo BiTeater 8. februarja zaživel s prvo premiero, ki jo bo režirala Renata Vidič. Dijaški dom Ivana Cankarja je mladim ustvarjalcem odstopil vadbene prostore, ljubljanska mestna občina je projekt vzela pod svoje finančno okrilje, Lutkovno gledališče Ljubljana pa je prevzelo vlogo izvršnega producenta projekta.

Kobal izpostavlja, da ob sprehodu čez repertoarje slovenskih gledališč skoraj ne zasledimo mladih režiserjev, ki bi soustvarjali program. Kot pojasnjuje Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, je osnovni namen BiTeatra predstavitev mladih režiserjev in celotnih kreativnih ekip. Obenem pa meni, da je projekt lahko »točka, od kjer se mladi lansirajo na konvencionalne, nam vsem znane gledališke odre«. Poudaril je, da je postal BiTeater eden od programov na novo profilirane Kulturnice LGL; ta ponuja mladim iščoče gledališče v eksperimentalni smeri, ki ni podvržena marketinškim imperativom, in kot pravi, si mladi lahko privoščijo, da jim »spodleti in da naslednjič poskusijo znova in jim spodleti bolje«.

Mladim ustvarjalcem tako ponuja možnost kreativnosti; kot pravi eden izmed sodelujočih režiserjev Jaka Andrej Vojevec, jim nekomercialna usmerjenost daje proste roke, da »si dajo duška in ustvarijo, kar jim leži na srcu«. Ker gre za nizkoproračunski projekt, mladi ustvarjalci za svoje predstave razpolagajo le z omejeno količino sredstev. Kot je pojasnila režiserka Tatjana Peršuh, so se vsi sodelujoči strinjali s konceptom solidarnosti, kjer se skupni honorar pretaka od enega projekta do drugega, odvisno od potreb. »Naslednje leto se bomo umaknili petim novim ustvarjalcem; tako bo vsak dobil svojo priložnost,« doda Vojevec.

V letošnjem letu se bo predstavilo pet režiserjev, ki bodo s svojo ekipo na oder skušali prenesti svojo vizijo. Po motivih Lukianovih satir bo Renata Vidič pripravila premiero predstave Ikaromenipos ali nadoblačnik, sledila ji bo uprizoritev Tatjane Peršuh, katere glavna tema bo še neprevedeno in na slovenskih odrih še neuprizorjeno Genetovo besedilo Ona. Jaka Andrej Vojevec bo poskušal porušiti razdaljo med igralcem in gledalcem s predstavo Robinson, po poletnem premoru pa se bosta predstavila še dva režiserja, Andrej Jus s predstavo Tri in Yulia Roschina s predstavo Sva.