Trebnje.Po neuradnih informacijah naj bi se minule dni v Trebnjem mudili predstavniki vrha SDS in dolenjsko-belokranjske regijske koordinacije ter od občinskega odbora stranke, ki ga vodi podžupanja Nada Pepelnak, zahtevali, da se distancira od pravnomočno obsojenega župana Alojzija Kastelica. Kot je znano, je konec decembra zahtevam vrha stranke že sledila svetniška skupina SLS in uradno izstopila iz županove koalicije v 21-članskem občinskem svetu. Zdaj so v koaliciji poleg romskega svetnika Matije Hočevarja ostali še Miran Candellari in Franc Kozlevčar iz vrst NSi ter podžupanja Nada Pepelnak, Boštjan Koncilja, Maja Jarc in Bogdana Brilj iz vrst SDS.

Kakšno je dejansko stališče strank SDS in NSi v primeru podpore trebanjskemu županu Kastelicu, smo včeraj želeli preveriti tudi v vrhu obeh strank, vendar odgovorov nismo dobili. Res pa je, da četudi bi obe stranki izstopili iz koalicije, to seveda še ne pomeni, da bi župan dejansko izgubil podporo občinskih svetnikov iz njunih vrst. Kot je za Dnevnik v začetku januarja dejal podžupan iz vrst SLS Silvester Prpar, sama sestava koalicije niti ni pomembna. »Če si v opoziciji, še ne pomeni, da boš nasprotoval vsem županovim projektom. Mi bomo še naprej podpirali projekte, za katere bomo ocenili, da so dobri,« je dejal. Tudi Kastelicu se izstop strank iz koalicije ne zdi »nobena tragedija«.

V sredo na redni seji občinskega sveta bo na dnevnem redu spet točka o pozivu k odstopu župana Kastelica s 1. marcem. Kastelic je pred časom že javno povedal, da bo o odstopu razmišljal po novem letu oziroma po sprejetju proračuna. Tudi tega bodo svetniki obravnavali v sredo.