Čeprav bo to prvi finalni obračun, v katerem si bosta nasproti kot trenerja stala brata - John (Baltimore) in Jim Harbaugh (San Francisco) -, pa bo v ospredju spremljevalcev tega športa predvsem Baltimorova trdna obramba, ki ji poveljuje Ray Lewis, ta se po 17 letih poslavlja od NFL, in San Franciscov eksplozivni napad, ki ga od sredine sezone vodi nepredvidljivi podajalec Colin Kaepernick.

"Fantje si želijo, da bi bila tekma na sporedu čim prej. Moramo malce nadzirati naša čustva, varčevati energijo in obenem uživati v vsem skupaj," meni Lewis. Njegov tekmec na drugi strani, prav tako "linebacker" Patrick Willis, ki bo po mnenju ameriških strokovnjakov bil eno ključnih bitk s "tight endom" Dennisom Pitto, pa dodaja: "Noro je! Nikoli nisem bil preveč čustven. Toda zdaj smo v finalu. Mislim, da me vse skupaj ne bo prav zagrabilo do noči pred tekmo. Težko bo spati, toda zaenkrat je vse v redu."

Flacco proti Kaepernicku

Baltimorovi navijači upajo, da bodo na tekmi pretehtale izkušnje njihovega podajalca Joeja Flacca, ki v napadu lahko računa še na lovilce Anquana Boldina, Torreyja Smitha, že omenjenega Pitto, imajo tudi izvrstnega tekača Raya Ricea in druge, ki so na proti proti finalu ugnali nekatere za mnoge precej favorizirane ekipe.

Na drugi strani San Francisco resda nima tako izkušenega podajalca, a je Kaepernick po drugi strani precej nepredvidljiv, ob svoji močni roki je njegovo orožje tudi tek. Napad kalifornijske ekipe sicer temelji še na lovilcih Michaelu Crabtreeju, Randyju Mossu, pa "tight endu" Vernonu Davisu, tekaču Franku Goru in drugih.

Nekdo bo v finalu klonil prvič

New Orleans bo Super Bowl gostil prvič po letu 2005 in desetič skupno. Obe ekipi sta v finalnih tekmah NFL še neporaženi. Ravens so leta 2001 v svojem edinem finalu doslej ugnali New York Giants, 49ers pa so petkrat igrali v finalu in prav vsakokrat slavili (1982, 1985, 1989, 1990 in 1995).

V končnici te sezone je Baltimore izločil Indianapolis Colts (24:9), Denver Broncos (38:35 po drugem podaljšku) in New England Patriots (28:13), San Francisco pa je bil boljši od Green Bay Packers (45:31) in Atlanta Falcons (28:24). Nazadnje sta se finalista pomerila novembra 2011, takrat je Baltimore zmagal s 16:6. Ravens so redni del sezone končali z desetimi zmagami in šestimi porazi, San Francisco pa z 11 zmagami, štirimi porazi in precej redko videnim remijem.

Tokrat bo vsak igralec v primeru zmage dobil 88.000 dolarjev nagrade, poraženci pa bodo odnesli vsak po 42.000 dolarjev. Denar je sicer vselej močno prisoten na enem najbolj gledanih dogodkov v ZDA in širše, letos cena polminutnega oglasa med televizijskim prenosom znaša kar štiri milijone dolarjev.

Pevske nastope bosta tokrat zaznamovali Alicia Keys, ki bo odpela himno pred začetkom spektakla, in Beyonce, ki bo zvezda premora med polčasoma.