OKS je iz programov olimpijske solidarnosti pri Mednarodnem olimpijskem komiteju dobil 100.000 dolarjev namenskih sredstev, ki bodo hokejski reprezentanci in HZS pomagali pri projektu olimpijskih kvalifikacij na Danskem pod 7. do 10. februarja.

"Imamo dobre igralce, dobro reprezentanco in morda je že čas, da se tudi slovenska reprezentanca uvrsti na olimpijske igre, še posebej, ker gre za edini kolektivni šport na zimskih olimpijskih igrah. Slovenci imamo velik ugled v mednarodnih olimpijskih krogih in tudi zato smo dobili teh 100.000 dolarjev. Upam, da bo tudi to pomagalo za zadnji korak k uvrstitvi na igre, želim vam čim več srčnosti in tudi sreče," je ob podpisu pogodbe v Ljubljani dejal predsednik OKS Janez Kocijančič.

Pomoč bo omogočila optimalne priprave

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je priznal, da bo finančna pomoč OKS v teh časih prišla nadvse prav; projekt bi resda lahko izvedli tudi brez teh sredstev s pomočjo pokroviteljev, vendar bi morali ob tem morda oklestiti druge projekte. Ker je projekt Vojens 2013 dolgoročno eden najpomembnejših za HZS, pa bodo s 100.000 dolarji - ti so strogo namenski in jih na zvezi ne morejo porabiti za kakšen drug projekt - lahko omogočili igralcem kar najboljše priprave in mirno pot na Dansko.

"Zahvaljujemo se OKS in Moku za pomoč. Za nas to pomeni, da bomo svojim igralcem lahko omogočili optimalne priprave. Olimpijske igre so le vsaka štiri leta in gre za velik projekt. Čaka nas izredno naporno tekmovanje in tudi zato smo lahko s pomočjo teh sredstev naredili optimalen načrt za priprave in turnir," je dejal Kontrec. Zaradi finančne pomoči krovne olimpijske organizacije si bodo lahko hokejisti za Dansko privoščili čarterski polet, igralci, ki bodo še v nedeljo po vsej Evropi dejavni na klubskih scenah, pa bodo prav tako lahko na ponedeljkov zbor na Bledu prišli hitreje kot sicer.

Kopitar: Vrata reprezentance niso za nikogar zaprta

Selektor Matjaž Kopitar je izpostavil zgoščenost mini priprav in turnirja. Reprezentanti se bodo zbrali v ponedeljek, 4. februarja, na Bledu, kjer bodo opravili prvi trening, še dva treninga bosta v torek, zadnji pa v sredo, ko bo ekipa tudi odpotovala v Vojens. Tekme z Belorusijo, Dansko in Ukrajino bodo nato na sporedu od 7. do 10. februarja, v močni konkurenci štirih ekip pa bo le prvo mesto vodilo na tako želene OI v Soči.

"Igralci imajo ogromno željo in sploh ne dvomim, da bodo dali vse od sebe. V zadnjem času se je odnos v reprezentanci zelo spremenil, zdaj je za vsakega velika čast, da lahko igra za Slovenijo. Vem, da je bilo tudi nekaj razočaranja ob razkritju seznama za ta turnir, a vrata reprezentance niso za nikogar zaprta," je dejal Kopitar ter poudaril, da se je po tehtnem premisleku odločil za po njegovem mnenju trenutno najboljšo zasedbo Slovenije, upoštevajoč začetek lige NHL in s tem odsotnost obeh najboljših slovenskih hokejistov Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka.