Slovenska teniška reprezentanca je v Vroclav prispela že v nedeljo, trdo podlago, ki je iz dneva v dan hitrejša, pa preizkuša od ponedeljka naprej. »Poljaki nam omogočajo vse za normalno pripravo. Standard je visok in tak, kot ga imajo igralci na turnirjih najvišjega ranga. So nas kar presenetili,« je sporočil selektor Blaž Trupej, ki si je po turnirju v Melbournu in pred dvoboji Davisovega pokala na Poljskem privoščil krajši dopust in smučanje.

Največ skrbi mu zdaj povzroča zdravstveno stanje prvega igralca Grege Žemlje, ki še vedno ni pozdravil viroze, ki jo je staknil v začetku januarja na Novi Zelandiji. »Najprej je šlo na boljše, a tam se je tudi ustavilo. Trenutno je nekje na 50 odstotkih svojih sposobnosti, a ker nimamo drugega igralca, bo Grega stisnil zobe. Nastop bo odpovedal le v primeru, da bi se njegovo zdravstveno stanje drastično poslabšalo,« je povedal Trupej. Dodal je: »Dobro je, da oba poljska igralca, tako Kubot kot Janowicz, hitro zaključujeta akcije, zato ne pričakujemo dolgih napornih točk, a po drugi strani se igra na tri dobljene nize.«

Za Žemljo v reprezentanci že tradicionalno velja, da igra vse tri dni, tudi v soboto, ko so na sporedu dvojice, zato je vedno pod polno obremenitvijo. Ker poljska igralca dvojic Marcin Matkowski in Mariusz Fyrstenberg že nekaj let družno sodelujeta, bosta bržčas predstavljala previsoko oviro za slovensko dvojico, ne glede v kakšni postavi bo. Če bo Slovenija prvi dan dobila en dvoboj ali morda celo oba, je velika verjetnost, da Žemlja jutri v dvojicah ne bo igral, zato da bo bolj spočit za nedeljo, ko bo ponovno treba loviti posamične zmage. Če bo danes zvečer z 2:0 vodila Poljska, pa je jasno, da bo moral Žemlja igrati tudi v dvojicah, saj bo Sloveniji ostal le še boj na vse ali nič ter lov na tri zaporedne zmage.

Dvorana v Vroclavu prejme 6000 gledalcev, Poljaki pa napovedujejo, da se bo na tribunah zbralo od 3000 do 4000 gledalcev. Če bo Slovenija premagala Poljsko, bo v drugem krogu evroafriške skupine Davisovega pokala igrala doma z Južnoafriško republiko med 5. in 7. aprilom. Vsaj na papirju se zdi, da Slovenijo do kvalifikacij za svetovno skupino najtežje delo čaka ravno na Poljskem. »Mi gremo na zmago, zato o Poljakih sploh ne razmišljam,« je dejal Grega Žemlja, ki dobro pozna oba tekmeca v posamični konkurenci. »S Kubotom in Janowiczem sem veliko treniral. Igrata hiter in napadalen tenis, veliko prihajata k mreži in tudi tvegata. Zato sta nepredvidljiva.«

Po zadnjih informacijah je od obeh poljskih igralcev trenutno v boljši formi Kubot in ne Janowicz, ki bo prvi zvezdnik dogodka v Vroclavu. »Veliko bo odvisno od dnevne forme. Oba Poljaka sta agresivna, še posebno Janowicz dobro servira. Tako si vseskozi pod pritiskom, saj lahko vsak izgubljeni servis pomeni izgubo niza. Koncentracija nam ne sme nihati. Če Janowiczu igra zablokira, je zelo povprečen igralec, če pa mu steče, smo v Parizu videli, da lahko premaga vse,« pravi Blaž Kavčič, Trupejev varovanec, ko nista v reprezentanci.