"Jakov je bil letos že šestkrat na stopničkah, štafeta je bila šesta, Teja se je serijsko uvrščala med deseterico. Upam, da ti izidi na SP ne bodo breme. Naš cilj pred prvenstvom ostaja nespremenjen - ena uvrstitev do petega mesta, dve do desetega in ena štafetna med najboljšo šesterico, a verjamem, da te cilje lahko preseženo," je na novinarski konferenci na Rudnem polju poudaril direktor reprezentanc Matej Oblak.

Proga jim ustreza

Dobro razpoložen je bil tudi glavni trener Uroš Velepec, ki pravi, da je vesel, da je prvenstvo tako v bližini, saj so bila pred lanskim tekmovanjem na Bavarskem prej SP v Vancouvru, Hanti Mansijsku, v Južni Koreji ...: "Ta tekma bo za nas tako rekoč domača. Velika nevarnost so zelo spremenljivi pogoji na progi, ta nam sicer ustreza, a lani smo na tekmi doživeli sneg, sonce in spet sneg in kaj lahko se zgodi, da bo kakšna tekma odvisna tudi od srečne izbire startne številke." Posebej vesel je češkega prizorišča tudi drugi trener Tomaš Kos, a pravi, da domača tekma zanj ne bo breme: "Drugače je s češkimi tekmovalci, ki so bili letos zelo dobri in prireditelji so letos prodali velikansko število vstopnic."

Fak čaka na vrhunsko formo

Prvo ime slovenske vrste je Fak, ki bo branil lansko zlato medaljo na 20 km. "Danes sva se pogovarjala s trenerjem, ki pravi, da letos v vrhunski formi še nisem bil. Mislim, da bomo na prvenstvu z opravljenim delom spregovorili o naši pripravljenosti," je bil z napovedmi zadržan Fak, a nakazal, da pričakuje veliko.

Bolj samozavestna je po januarskih uspehih Teja Gregorin: "Vem, da sem sposobna priti zelo visoko. Pa tudi v mešani štafeti se lahko merimo z najboljšimi." Tudi Gregorinova je tista, ki je na SP že osvojila medaljo, srebro leta 2009 v Pjeongčangu, lani pa skupaj s Fakom, Klemnom Bauerjem in Andrejo Mali še srebro v mešani štafeti.

Med tekmovalci, ki še lahki merijo visoko, je nedvomno Bauer, eden najhitrejših v biatlonski karavani, a mu je letos visoko uvrstitev vselej preprečilo streljanje. Tega naj bi zdaj popravil. Moško vrsto bodo zastopali še Peter Dokl, Matej Hočevar in veteran Janez Marič, žensko pa Malijeva, Lili Drčar in povratnica Dijana Ravnikar, ki se je po dveh letih "reaktivirala" posebej za štafeto. "Potrebovali so mojo pomoč in rada pomagam. Streljanje ni težava," je ob vrnitvi dejala Ravnikarjeva, ki bo skušala Sloveniji zagotoviti čim več točk v boju za olimpijske igre v Sočiju.