Dokument je mestna uprava takrat še pod vodstvom Franca Kanglerja nameravala potrditi še pred koncem lanskega leta. Po Kanglerjevem odstopu z županskega položaja in številnih kritikah s strani sindikatov so na dopisni seji mestnega sveta podaljšali rok za sprejetje dokumenta do 31. januarja letos.

Na občini so v sredo napovedali, da bo podžupan Mikl, ki je po odstopu Kanglerja konec decembra prevzel županske naloge, omenjeni dokument podpisal danes, čeprav mu sindikalni predstavniki še vedno nasprotujejo. A zdaj si je očitno premislil.

Kot je Mikl povedal v današnji izjavi za medije, danes ne bo podpisal tega dokumenta, ker si želi, da pride do dogovora s sindikalno stranjo. "Srčno si želim, da sindikalni predstavniki končno pridejo in da se dogovorimo," je povedal.

"V tej reorganizaciji ni nobenih odpuščanj, ni nobenega nadaljevanja nobene hobotnice, ampak bo naredilo upravo bolj racionalno in fleksibilno," je še poudaril. Pojasnil je, da so v mestni upravi lani na račun upokojitev izgubili 32 ljudi, večinoma sekretarjev mestnih četrti in krajevnih skupnosti. V letošnjem letu bodo na novo zaposlili 16 ljudi, po njegovih besedah predvsem z namenom zapolnitve upokojitev ter popolnitve novoustanovljenega sektorja za invalide, starejše občane in socialo.

Kakšne bodo natančne finančne posledice načrtovanih sprememb, še ni znal povedati. Prav tako na občini še preučujejo posledice kršitve sklepa mestnega sveta, ki je Miklu dal čas za podpis akta do današnjega dne.

Frangež: Mikl nima legitimnosti

Kot je danes dopoldan že povedal poslanec SD Matevž Frangež, Mikl nima legitimnosti, da bi v razmerah družbenega konflikta brez soglasja sprejemal sistematizacijo delovnih mest v občinski upravi. Za osnutek občinskega proračuna pa pravi, da je nujno črtati postavke, ki niso urgentne narave, in povečati črpanje evropskih sredstev.

"Obdobje pred nami bo nujno obdobje stabilizacije javnih financ," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Frangež. Zato se mu zdi nerazumljivo, da se letos predvideva 16 novih zaposlitev v mestni upravi, s čimer se bo skupno število zaposlenih na občini in v medobčinskih uradih povišalo za 44 v primerjavi z letom 2006, torej pred nastopom župana Franca Kanglerja.

Po mnenju Frangeža je treba denar prednostno nameniti razvoju ter za financiranje urgentnih nalog na področju sociale, kulture in šolstva, kar močno ovira že odplačevanje najetih kreditov iz prejšnjih let. "Racionalizacija je nujna," je dejal.

Po njegovih besedah je osnutek občinskega proračuna, ki ga bo mestni svet v prvem branju obravnaval v ponedeljek, še en dokaz, da je izgovarjanje mestnih svetnikov, ki niso odstopili, na nujnost sprejetja proračuna, "deplasirano". "Obseg lanskega proračuna je toliko večji, da praktično ni naloge, za katero ne bi bilo mogoče realizirati potreb v letošnjem letu. In tudi pri evropskih projektih vidimo, da ni bistvenih novosti, zaradi katerih bi bil sprejem proračuna nujno potreben," je povedal.

Še bolj sporen se mu zdi akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi, ki naj bi ga brez soglasja sindikatov danes podpisal podžupan Mikl. "Bojimo se, da bo ta korak podlaga za nove konflikte v mestu, zato pozivamo podžupana, naj tega dokumenta, ki je daleč od nujnega opravila, ne podpiše," pravi.

Frangež se omenja kot eden od možnih kandidatov na nadomestnih županskih volitvah 17. marca, a se danes o svoji kandidaturi ni želel izreči. Kot je dejal, bo stranka SD končni predlog kandidata za župana oblikovala prihodnji teden.