»Ni še uradno, a smo z izjemo nekaterih podrobnosti dogovorjeni. V tej situaciji sem zadovoljen z vsem, ki mi dajo priložnost. Saj ni skrivnost, da že treniram z mladimi kolesarji Save. Po tej plati vse poteka tako, kot mora,« je delček vrnitve razkril včeraj. Zgodba enega najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov je druga plat boja proti dopingu. Zelo kruta, še zlasti zanj. Zaradi nihanj vrednosti v biološkem potnem listu je bil kaznovan z dveletno prepovedjo nastopanja. Njegovi argumenti, da je šlo zgolj za splet naključij, niso imeli veljave niti pred Mednarodnim športnim razsodiščem CAS. Odvetnik Pavel Pensa je dejal, da je bila arbitražna odločba velika sramota za mednarodno športno pravno stroko, saj argumenti športnika niso imeli teže. Razumljivo, da je zaradi kazni, ki mu je potekla 21. januarja, tako očrnjen, da ga še zlasti kot tujca nočejo v svojih ekipah, čeprav je leta 2004 (9. mesto) in 2009 (8. mesto) končal med deseterico na Giru, leta 2008 pa z 9. mestom tudi na Tour de France. Mnogo lažje so se vrnili nekateri z dokazano umazano zgodovino.

»Menim, da ves medijski pomp okoli Armstronga na moje iskanje ekipe ni imel vpliva. Lahko razkrijem, da sem bil v stiku z mnogimi vodilnimi možmi kolesarskih ekip, a ni šlo. No, saj je dobro tako, kot je. Še naprej bi pač rad delal tisto, kar res delam z veseljem. Vsaj še štiri leta. Potem nikoli več ne bi bilo te možnosti. Še zlasti ker se na treningu zelo dobro počutim,« je o novem začetku včeraj razmišljal 35-letni kolesar iz Besnice.

Na spletni strani Mednarodne kolesarske zveze UCI je že na seznamu kranjske ekipe, registrirane kot kontinentalna ekipa tretjega razreda, vendar opozarja, da ureja še zadnje podrobnosti dogovora z UCI glede plačila denarne kazni. »Vse želim imeti urejeno pred dokončnim dogovorom, da ne bo potem še kakšnih neprijetnosti. Lahko se vtaknejo v še kakšne podrobnosti in zaplete, kot jih je imel denimo Alejandro Valverde,« je previden.

Sava, od lanskega poletja jo vodi Matjaž Zevnik, bo v tej sezoni na očeh tudi zaradi Mateja Mohoriča. Mladinski svetovni prvak je namreč doma le malce dlje po dolini Besnice, že na pobočju Jelovice v Podblici. Za Savo se torej po spletu okoliščin obeta zgodovinska sezona, saj sta Valjavec in Mohorič zagotovo najboljša kolesarja, vzgojena na Gorenjskem.