Marjan Vidmar je z Marjanom Burgerjem in Borisom Kozincem leta 1978 v Hochfilznu odprl nastope reprezentance širše države na svetovnih prvenstvih. Prav v letu, ko je IBU uvedla sedanji sistem pušk in kovinskih tarč, pri katerih je kasneje prav Vidmar s svojim inovativnim pristopom pomagal pri razvoju. S 14. mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu je glede dosežkov pokazal pot naslednjim generacijam.

Na letošnjem prvenstvu mladih upov v Karnijskih Alpah so se v slovenskem taboru najbolj veselili desetega mesta 19-letnega Mihe Dovžana. »Pričakoval sem le uvrstitev med dvajseterico. No, z eno zadeto tarčo več bi verjetno zasledoval kolajno,« je pripovedoval po sprinterski preizkušnji. Obeti se mu niso uresničili. Biatlonec iz Gorij, ki zadnje sezone edini rešuje čast mladih biatloncev in trenerjev, je ponovil Vidmarjev dosežek. S kolajnama se lahko pohvalita le Klemen Bauer in Peter Dokl iz Ihana, vasice, ki je bila zaradi svoje tekaško-biatlonske tradicije konkurenčna bližnjemu Dolu.

Dolan je tudi biatlonec srednje generacije Uroš Velepec, tvorec uspeha sedanje zlate generacije. S treh velikih tekmovanj v zadnjih štirih letih (2009–2012) so se njegovi varovanci vračali s kolajnami. Iz korejskega Pjong Čanga 2009 je Teja Gregorin, Ihanka, prinesla (prvo) srebrno kolajno, Jakov Fak, tedaj še pod zastavo Hrvaške, bron. Temu je na olimpijskih igrah v Vancouvru dodal bron, Klemen Bauer pa se je moral z zaostankom 3,4 sekunde sprijazniti z nehvaležno pozabi usojeno četrto mesto. Po sibirskem Hanti Mansijsku, kjer so se potolažili s petim mestom Gregorinove, je bil lanski Ruhpolding vrhunec z naslovom svetovnega prvaka Jakova Faka, srebrom mešane štafete z Bauerjem, Gregorinovo in Kamničanko Andrejo Mali, ki je vso kariero nastopala za JUB Dol.

»Vedno upamo, da bo vrhunec forme uspel. Varovanci so v tem trenutku predvsem zelo utrujeni,« je z vadbene baze na Pokljuki, prav tako zgrajeni po zaslugi pionirjev, kot je Vidmar, poročal Uroš Velepec, trener, ki predvsem gleda le naprej, manj pa na zgodovinsko statistiko. Njegov vadbeni program ima že toliko potrditev uspešnosti glede načrtovanja vrhunske forme, da dvomov ne bi smelo biti niti za Moravsko, kjer se prvenstvo pričenja naslednji četrtek s tekmo mešanih štafet.

V biatlonu je veliko malih detajlov. Ne odražajo se toliko pri perfekcionistu Jakovu Faku, ki je že velemojster zimskega lova, kar je to sezono že dokazal s šestimi uvrstitvami na zmagovalnem odru in tudi dvema zmagama. Torej nekaj, kar so bile za Vidmarjevo generacijo le sanje. Klemen Bauer je namreč tipičen primer, kako težko je uskladiti mirno roko in hiter tek. Deveto mesto iz Oberhofa je vrhunec njegove skladnosti te sezone.

»Na Pokljuki je pri meni seveda največ poudarka prav na streljanju. V teku se pač izmenjujejo zelo naporni in umirjeni dnevi, da bo forma prava. Pri streljanju garam drugače. S trenerjem Tomašem Kosom ogromno delava. Po januarski preobrazbi sem že mislil, da pravilno streljam, a smo s pomočjo posnetkov ugotovili, da proženje še ni tako, kot bi bilo treba. Trudim se s pravilno izvedbo, ne toliko z zadetimi tarčami. To je edini način, da napredujem,« je prepričan Klemen Bauer, ki po pravilu na velikih tekmovanjih nikoli ne razočara.

»Ne vem kako, vendar je res tako. Morda zato, ker svetovna prvenstva in olimpijske igre jemljem kot navadne tekme. Tudi sedaj se trudim, da bi v Novem mestu nekaj naredil. Bile so sezone, ko tudi ni šlo, a se je odprlo. Tako bi bilo lahko tudi letos,« upa Bauer, s šampionom Fakom, legendo Janezom Maričem in sosedom Petrom Doklom del moške ekipe, ki se ji bo pridružila še ženska četverica, vsa povezana s pionirjem Vidmarjem in Dolani. Vrnila se je Dijana Ravnikar, ki je celo kariero nosila dres TSK JUB Dol, Lili Drčar pa je itak Dolanka.

Mimogrede, včeraj so na mladinskem svetovnem prvenstvu v Obertilliachu vsi le debelo gledali, kako je Hrvat Dino Butković, Fakov sovaščan iz Mrkopalja, senzacionalno osvojil srebrno kolajno med mlajšimi člani. Hrvaška reprezentanca se s pogoji vadbe v primerjavi s slovenskimi, ki so imeli v konkurenci le Kamničana Primoža Pančurja (32. mesto), ne more v ničemer primerjati.