Študija, katere ugotovitve so objavili v reviji Lancet, je zagotovila, da je uporaba folne kisline – kot prehranskega dopolnila ali z uživanjem s folno kislino obogatenih živil – varna, če jo uživamo do pet let, je povedal Robert Clarke z Univerze v Oxfordu, eden od avtorjev študije. Izsledki so pomembni predvsem v luči prakse živilske industrije, da s folno kislino obogatijo živila. Tako v ZDA s folno kislino bogatijo moko, da bi preprečili defekte na hrbtenjači pri novorojenčkih, bogatenje živil s folno kislino pa je obvezno v več kot 50 državah. Pri tem sicer uporabljajo odmerke folne kisline, ki so veliko nižji od teh, ki so jih preučevali v metaanalizi. V njej so raziskovalci zbrali podatke velikih študij o nadomeščanju folne kisline (bodisi same bodisi v kombinaciji z drugimi vitamini B), ki so bile opravljene do konca leta 2010. Ugotovili so, da ljudje, ki so vsak dan uživali folno kislino pet let ali manj, niso pogosteje obolevali za rakom na debelem črevesu in danki, prostati, pljučih in dojki kot ljudje, ki so uživali placebo. Povečane obolevnosti za rakom niso opazili niti v skupini, ki je dnevno uživala največji odmerek folne kisline (40 miligramov). Pomembno je tudi, da niso opazili, da bi se tveganje razvoja raka povečevalo z dolžino uživanja folne kisline.

Študija po drugi strani tudi ni potrdila upanja, da bi uživanje folne kisline pomenilo zaščito za razvoj raka, je povedal Clarke. V prihodnje pa bo treba spremljati, kakšni so učinki dolgotrajnejše rabe folne kisline.

V komentarju članka sta Cornelia Ulrich, direktorica Nacionalnega centra za tumorske bolezni v Nemčiji, in Joshua Miller z Univerze Rutgers v ZDA opozorila, da je treba v interpretaciji ugotovitev metaanalize vzeti v ozir dvojno povezavo folatov z rakom: da lahko povzročijo rast že obstoječih rakavih celic, a ščitijo pred začetkom raka. To ima lahko pomembne posledice za ljudi, ki uživajo prevelike količine folne kisline, na primer tako, da ob obogatenih živilih uživajo tudi prehranska dopolnila s folno kislino. Do štirje odstotki Američanov namreč presežejo zgornjo še priporočeno količino folne kisline na dan, ki znaša 1 miligram. lo