Kampanja evropske komisije Ex kadilci so zmagovalci in Lekarna Ljubljana sta predstavili vsaka svoj program za opuščanje nezdrave navade kajenja. V Lekarni Ljubljana so program Opustimo kajenje predstavili kot tradicionalnejši, saj temelji na delu v terapevtski skupini. Precej drugačen in sodobnejši pa je program, ki je nastal na pobudo evropske komisije kot brezplačna spletna zdravstvena aplikacija iCoach.

Silva Zamljen iz Lekarne Ljubljana je pojasnila, da se v njihov program, čeprav so vabljeni vsi kadilci, večina vključuje zaradi zdravstvenih razlogov, ki so posledica dolgotrajnega kajenja. Osnova njihovega programa je mednarodni vodnik, ki ga je za slovenske razmere prilagodila lekarniška zbornica. Sestavlja ga uvodni pogovor in deset vsakotedenskih poldrugo uro trajajočih srečanj. Prva štiri so namenjena krepitvi motivacije za opustitev kajenja, naslednja štiri posledicam kajenja, zadnji srečanji pa sta kontrolni, je pojasnila Zamljenova. Dodala je, da v okviru programa predstavijo tudi sprostitvene tehnike ter nikotinske nadomestne terapije in njihovo pravilno uporabo.

Zamljenova je še povedala, da so tri skupine program že preizkusile in da je od 31 udeležencev kajenje opustilo kar 19 udeležencev. Za imetnike kartice zvestobe je sodelovanje v skupini brezplačno. Na vprašanje, ali bolj priporoča takojšnjo opustitev kajenja ali postopno zmanjševanje, pa je Zamljenova odgovorila, da redukcijske metode oziroma postopno zmanjševanje števila pokajenih cigaret na dolgi rok ni enako uspešno. So pa tudi redukcijske metode dobrodošle, saj kadilec pokadi manj. Zato svetuje kadilcem, da zberejo moč, se trdno odločijo in takoj pospravijo vse cigarete izpred svojih oči, saj kajenje pomeni resno grožnjo zdravju. »Nikoli pa ni prepozno, da se posameznik odloči opustiti to nevarno razvado. Pot ni enostavna, zahteva odločnost, motivacijo in podporo najbližjih.«

Brezplačna spletna zdravstvena aplikacija iCoach prek kampanje Ex kadilci so zmagovalci pa vabi kadilce k ponovnemu razmisleku o prednostih, ki jih prinaša opustitev kajenja, je pojasnil Damijan Nacevski iz agencije Odmev. Dodal je, da kampanja nagovarja predvsem mlade do 35. leta, da se pridružijo digitalnemu orodju iCoach. To je orodje za osebno svetovanje, ki temelji na principu korak za korakom. Uporabnika vodi skozi vrsto obsežnih interaktivnih orodij in mu za motivacijo po elektronski pošti dnevno pošilja nasvete. Ponuja mu tudi povratne informacije po njegovi meri, in sicer v podobi nasvetov, tehnik, naloge in mini testov. »Ponuja jim edinstven, navdihujoč in motivacijski pristop k prenehanju kajenja, saj kadilce vabi tudi k ponovnemu razmisleku o prednostih, ki jih prinaša opustitev kajenja in ki med drugim vključujejo boljše zdravje, boljše socialne interakcije, več denarja in seveda višjo kakovost življenja,« je povzel Nacevski. S pomočjo tega programa naj bi kajenje opustilo 30 odstotkov uporabnikov, je navedel Nacevski. Spletna aplikacija je dosegljiva na naslovu www.exsmokers.eu.