Društvo izvaja redne programe po novem tudi v Splošni bolnišnici Izola in Splošni bolnišnici Slovenj Gradec ter na Oddelku za hematologijo v UKC Ljubljana, kjer so od 1. januarja ob posteljah bolnikov najmanj enkrat na mesec.

Programe v bolnišnicah delijo na redne tedenske in redne mesečne. Redni tedenski programi vključujejo eno vizito, ki običajno traja štiri ure, na določenih oddelkih. Trenutno izvajajo pet rednih tedenskih programov na Pediatrični kliniki v Ljubljani, dva v Splošni bolnišnici Celje ter enega na Kliniki za pediatrijo v Mariboru.

Redni mesečni programi, ki jih izvajajo v bolnišnicah Jesenice, Trbovlje, Novo mesto, Ptuj ter na Inštitutu RS za rehabilitacijo, pa ustanovi prinašajo eno vizito na mesec. Lani so Rdeči noski na 459 rednih vizitah obiskali 26.428 otrok, v sklopu projekta Dežurni klovn pa še 1360 otrok na 34 vizitah. Na 39 vizitah so obiskali tudi 813 odraslih.

V bolnišnicah, kjer še ne izvajajo rednih programov, ter v drugih ustanovah so izvedli 47 vizit in obiskali 3206 ljudi. Društvo se bo tudi v prihodnje odzvalo vabilom drugih ustanov, kjer strokovno osebje oceni, da bi bil obisk klovnov zdravnikov koristen za njihove stanovalce, varovance ali uporabnike.

Da bi ljudi ozaveščali o svojem delu in poudarili pomen iskanja svetlih točk v življenju, so opravili še 26 predstavitev svojega dela za šolarje v osnovnih in srednjih šolah ter za osebje bolnišnic; skupno so o svoji dejavnosti informirali 1716 ljudi. Program informiranja Zgradimo most med bolnimi in zdravimi bodo nadaljevali tudi letos.

Klovni zdravniki so lani s svojim obiskom razveselili skupno 31.807 ljudi. Število vizit pa se je zaradi širjenja programa – od lani so namreč prisotni vsak četrtek na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, vsak torek na Pediatrični kliniki v Ljubljani ter vsak mesec v Splošni bolnišnici Ptuj – povečalo na 576 vizit na leto.

Ob tem so ponosni tudi na Guinnessov rekord v kolesarjenju na mestu, ki sta ga dosegla športnika Aleš Potrč in Tina Ternjak. Novembra so začeli sodelovati tudi s smučarjem Rokom Perkom. Kulturno društvo Špica Ptuj je za Rdeče noske organiziralo odmeven dogodek, dobrodelne prispevke za društvo pa so zbirali tudi na mariborski Športni pomladi. Organizirali so tudi že 9. tradicionalni Tek in pohod božičkov, kjer je sodelovalo rekordnih 750 tekačev in pohodnikov.

Ponosni so tudi na uspeh fotoreporterja Srdjana Živuloviča - Boba, ki je posnel fotografije klovnov zdravnikov v akciji in so bile novembra izbrane med najboljših deset fotografij po izboru urednika agencije Reuters.

Rdeči noski pogosto objavljajo vesti o svojem delu na socialnem omrežju www.facebook.com/rdecinoski.klovnizdravniki in Twitterju @RdeciNoski. Vabijo, da jim sledite in sodelujete s svojimi komentarji, objavljanjem slik in videov, so še sporočili.lo