Fränk Schleck, starejši brat zmagovalca francoske pentlje 2010 Andyja Schlecka, je bil pozitiven na dopinškem testu 14. julija 2012 po 13. etapi dirke po Franciji, v kateri je bil 15., po tej etapi pa ga je njegova ekipa RadioShack poslala domov. V njegovem telesu so našli prepovedani diuretik Xipamid. Schleck se lahko na odločitev pritoži, a če bo kazen obveljala, bo moral izpustiti letošnji Tour, ki se bo začel 29. junija na sredozemskem otoku Korziki.

Schleck je na zaslišanju ves čas zatrjeval, da je nedolžen, ob tem je dejal, da nima pojma, kako je lahko prepovedani diuretik sploh prišel v njegovo telo. "Vem, da sam nisem storil ničesar narobe," je dejal.

Armstrong: Nihče ni bil čist

Njegov primer daje obtoževanjem "padlega" ameriškega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga le še dodatno težo. Nekdanji sedemkratni zmagovalec najprestižnejše dirke na svetu Tour de France, vse naslove so mu zaradi dopinga že odvzeli, je v današnjem pogovoru za spletno stran cyclingnews.com dejal, da se počuti kot grešni kozel. Poudaril je, da je bilo goljufanje v kolesarstvu sistematično in prisotno ves čas, da nihče ni bil povsem "čist".

"Moja generacija kolesarjev ni bila prav nič drugačna od drugih. Pomoč v obliki prepovedanih sredstev je bila ves čas prisotna, a dejstvo ostaja, da je kolesarstvo res trd, fizično zahteven in garaški šport. Tour de France si je očitno nekdo izmislil kot potegavščino ... Nato so vsi iskali prednosti, ki bi jim prinesle uspeh in slavo. Od skakanja na vlake ob vmesnih postojankah pred 100 leti, do krvnega dopinga eritropoetina v poznejših obdobjih," je dejal 41-letni Armstrong.

"Prav nobena generacija ni bila "čista". Niti Merckxova niti Hinaultova ne LeMondova, Coppijeva, Gimondijeva, Indurainova, Anquetilova ali Bartalijeva, seveda nikakor ne tudi moja," Armstrong, ki ga je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) doživljenjsko suspendirala, ni skoparil z obtožbami na račun nekdanjih kolesarskih zvezdnikov.

Armstrong je ta mesec po dolgih letih odločnega zanikanja priznal zlorabo prepovedanih sredstev od sredine devetdesetih let minulega stoletja naprej na poti do sedmih zmag na Tour de Franceu med letoma 1999 in 2005. Lani so ga pri Uciju diskvalificirali in mu izrekli doživljenjsko prepoved: "Počutim se kot grešni kozel. A razumem, zakaj sem to postal. Ni presenečenje; tako kot si posteljemo, tako spimo."

Armstrong meni, da kolesarski šport lahko reši le še amnestija za vse prekrške v minulih desetletjih.