Zakon je danes potrdil senat, podpisati pa ga mora še češki predsednik. Za je glasovalo 67 od 74 prisotnih senatorjev v sicer 81-članskem zgornjem domu češkega parlamenta.

V skladu z zakonodajo bo marihuana na recept na voljo pacientom, ki trpijo za rakom, Parkinsonovo boleznijo, multiplo sklerozo ali luskavico. Zakon sicer ne dovoljuje kritja stroškov zdravljenja z marihuano iz javnega zdravstvenega sistema.

Češka bo kakšno leto dni zdravilo uvažala, najverjetneje iz Izraela ali Nizozemske, dokler ne bo državni inštitut za nadzor nad zdravili podelil licenc lokalnim pridelovalcem. S to novico so zadovoljni tudi kmetje. "Vsak nov pridelek je dober za naše kmete," je poudaril prvi mož češke kmetijske zbornice Jan Veleba.

Tudi sicer Češka velja za bolj liberalno, kar se tiče marihuane. Posamezniki, ki imajo pri sebi do 15 gramov marihuane ali pa gojijo do pet rastlin konoplje, tako na primer tvegajo le minimalno kazen.

Raziskava, opravljena leta 2011, je pokazala, da je v tem letu marihuano uživalo 16,1 odstotka Čehov, starih od 15 do 34 let. Leto poprej je bil ta delež 20,3-odstoten.