Kot je pojasnil generalni direktor ANSM Dominique Maraninchi, bodo po izteku treh mesecev s trga umaknili vse zaloge tega kontraceptiva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odločitev so pri ANSM sprejeli zaradi zaščite pacientk, ki bi lahko bile ogrožene. "Obstajajo številne druge možne terapije," je poudaril Maraninchi.

Ob tem je sicer ženske pozval, naj terapije z Diane 35 oz. generičnim zdravilom ne prekinejo takoj in naj se obrnejo na svojega zdravnika.

Po podatkih agencije so v minulih 25 letih v Franciji zabeležili najmanj štiri primere smrti, "ki jih gre pripisati venski trombozi, povezani z Diane 35". Pri 125 drugih primerih pa so zabeležili sicer nesmrtonosne krvne strdke v venah ali arterijah.

Splošno znano je sicer, da lahko vsakršne kontracepcijske tabletke povečajo tveganje za trombozo.

Diane 35 so v Franciji odobrili leta 1987 kot zdravilo proti aknam, a jo pogosto prepisujejo kot oralni kontraceptiv. Po ocenah ANSM je to zdravilo oz. generik v Franciji leta 2012 uporabljalo okoli 315.000 žensk.

Diane 35 na trgu tudi v Sloveniji

Zdravilo Diane 35 je na trgu v 135 državah, tudi v Sloveniji. Kot so za STA pojasnili na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, je to zdravilo namenjeno zdravljenju bolezni, katerih vzrok je bodisi povečano nastajanje androgenov ali posebna občutljivost za te hormone.

Diane 35 zmanjšuje povečano delovanje lojnic, ki igra pomembno vlogo pri nastanku aken in seboreje, to je povečanega in bolezensko spremenjenega izločanja loja iz lojnic. Zdravljenje s tem zdravilom je indicirano tudi pri ženskah v rodni dobi, ki imajo blag hirzutizem, to je poraščenost moškega tipa, še zlasti pri rahli poraščenosti obraza.

Zaradi kombinacije dveh zdravilnih učinkovin ima Diane 35 lastnost kombinirane kontracepcijske tablete, ni pa indicirano za tovrstno uporabo, so še zapisali.

Kar zadeva morebitno ukrepanje v zvezi z Diane 35, pa so na slovenski agenciji zapisali, da bodo sledili priporočilom Evropske agencije za zdravila in sklepom strokovnih teles na ravni EU.