Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec je na današnji novinarski konferenc poudaril, da so presojevalci, ki so decembra obiskali UKC, ocenili, da je UKC dovolj pripravljen, da bi že marca opravili presojo. Ker pa se zavedajo, kako težko se organizirajo znotraj UKC, saj gre za veliko bolnišnico, so se dogovorili, da bodo končno presojo opravili junija, je pojasnil.

Vrhunec tudi opozarja, da so presojevalci ob obisku UKC odkrili tudi veliko dobrih praks, a so v poročilu zapisali le neskladja. Z nekaterimi ugotovljenimi neskladji se v UKC niti ne strinjajo, a pri predpresoji ni možnosti za odgovor na ugotovitve. Ob tem Vrhunec opozarja, da v sistemu vedno obstajajo možnosti za izboljšave, saj gre za proces nenehnega izboljševanja. Dejal je tudi, da je UKC izredno velika in kompleksna bolnišnica in da so standardi akreditacije DNV zahtevni. Število neskladij pa, kot navajajo v UKC, ne odstopa od ugotovljenih neskladij po drugih bolnišnicah.

Vodja ekonomskega sektorja v UKC Peter Pustatičnik je dodal, da je ni bolnišnice, pri kateri v predpresoji ne bi ugotovili neskladij v sistemu z zahtevanimi kriteriji. Tako je komisija po njegovih besedah našla neskladja v 27 od 114 sklopov. Poudaril je tudi, da bodo presojevalci ob ponovnem pregledu, tudi ko bo UKC že pridobil akreditacijo, še vedno ugotovili kakšno neskladje. Ampak to ne pomeni, da UKC ni dober, pač pa da je lahko še boljši in še bolj odličen.

Sodelujoči na današnji novinarski konferenci so tudi poudarili, da se je UKC na predpresojo intenzivno pripravljal dalj časa in da je bilo pri tem narejeno ogromno delo.

Pojasnili pa so tudi nekatere ugotovitve v poročilu o predpresoji. Glede šestih ampul močnega opijata, ki naj bi izginil na porodnem oddelku, je vodja bolnišnične komisije za akreditacijski postopek Helena Meden Vrtovec pojasnila, da so takoj uvedli notranji nadzor, ki pa je pokazal, da ampule niso manjkale ali izginile, ampak da je prišlo do tiskarske napake.

Glede očitkov, da na obrazcih, ki jih mora podpisati bolnik pred operacijo, niso navedeni posegi, je Meden Vrtovčeva dejala, da bi potem morali imeti 3000 različnih obrazcev, saj izvajajo toliko različnih operacij.

Glede neskladij pri evidentiranju obravnave bolnikov pa je dejala, da so uvedli način hospitalne in urgentne obravnave, ki pa še čaka na elektronsko obliko. S tem bo obravnava enaka na vseh oddelkih, s sistemom pa naj bi se tudi onemogočila ugotovljena neskladja.

Meden Vrtovčeva je pojasnila tudi ugotovitve v poročilu glede sterilizacije instrumentov, ki naj bi do operacijske dvorane prehajali nesterilizirano okolje. Kot je dejala, je komisija "slučajno, verjetno našla voziček", imajo pa na UKC posebej dvigala, ki prenašajo do operacijskih dvoran sterilizirane instrumente. Prostori, skozi katere prenašajo sterilizirane inštrumente do operacijske dvorane, so čiščeni in ne sterilizirani, je dodala.

Po Vrhunčevih besedah so na UKC imenovali 20 komisij, ki morajo preučiti poročilo in bodo postavili prioritete, katera neskladja morajo do akreditacijske presoje odpraviti. Morajo pa na UKC do prave presoje pripraviti načrt za odpravo vseh pomanjkljivosti.