V preteklih letih je večina najboljših evropskih slalomistov na divjih vodah del zimskega treninga opravila v Avstraliji, kjer so trenirali na olimpijski progi v Penrithu, tokrat pa so se mnogi odločili, da bodo trenirali v precej bližjih Združenih arabskih emiratih. V Al Ainu, enem največjih mest ZAE, ki je od Dubaja oddaljen približno 130 kilometrov, so lani namreč odprli center, ki se ponaša z zelo atraktivno progo. Manjša časovna razlika, predvsem pa precej nižji stroški, so privabili tudi slovenske slalomiste, ki v teh dneh že vneto trenirajo v arabskem svetu.

Izmed Slovencev so prvi novo progo preizkusili dvakratni svetovni prvak Peter Kauzer, Janoš Peterlin in kanuist Luka Božič, ki je na trening pripotoval brez partnerja v kanuističnem dvojcu, Saše Taljata.

"Drugače je kot v Avstraliji, saj tam voda ni tako hitra in divja, tako da ni tako velikega preskoka z mirne na divjo vodo. Tukaj pa je cela proga zelo dolga in zahtevna. Luštno je, roke in telo pa trpijo, a bomo že zdržali še dva tedna in pol. Zelo uživam. Vreme je odlično, saj ni prevroče, tudi veter ne piha več. Prvih nekaj dni je pihalo, a se je umirilo," je bil nad novo progo navdušen Kauzer. Hrastničan je bil ob prihodu na novo prizorišče presenečen nad zahtevnostjo proge: "Pred prihodom sem gledal videe, saj so bili Florence, Martikan in brata Hochschorner že tukaj, pa ni nič kazalo, da bi lahko bilo tako zahtevno. Ko veslaš, se zdi, da ni konca ovinkov na tej progi. Zdi se mi, da bo to postala priljubljena destinacija za Evropejce."

Slalomiste navdušil trening pod žarometi

Trojica Slovencev ter lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Francoz Etienne Daille pa so si privoščili tudi nočni trening pod žarometi, ki je slalomiste navdušil, čeprav se nekoliko drugačna kajakaška izkušnja za Kauzerja ni najbolje končala. V spodnjem delu proge je namreč s čolnom nesrečno zadel ob skalo ter ga resno poškodoval. Po trku je bilo zanj treninga predčasno konec, to pa je tudi pomenilo, da je moral svoj čoln začasno zamenjati za testnega ter svojega dobro zakrpati.

V ZAE je pripotovala tudi druga skupina slovenskih tekmovalcev pod vodstvom trenerja Mihe Terdiča, v naslednjih dneh pa se jim bo pridružil še preostanek ekipe. Zadnji slovenski tekmovalci bodo Al Ain zapustili šele v začetku marca.

Poleg slovenske ekipe so se za trening na novi progi odločili tudi Slovaki, Čehi, Avstrijci, Poljaki, Rusi, nekaj Francozov in Špancev ter nekaj Britancev.