Enaintridesetletni Kranjec je že tako navajen uspehov, da je slavnostni del opravil rutinirano, nato pa potrpežljivo skoraj eno uro odgovarjal na vprašanja novinarjev. »S Prevcem sva potrebovala skoraj dva dneva, da sva se otresla strahu in spoznala zakonitosti letenja z ožjimi dresi. V nasprotju z lanskim letom se zaradi višje hitrosti v zraku vse odvija veliko hitreje. Škoda, da nam vodstvo tekmovanja ni dovolilo še daljših poletov,« je vtise strnil Robert Kranjec, ki je glede na slog z lepim doskokom v telemark že na obeh tekmah v Sapporu in nato še prvi dan v Vikersundu prejel prenizke ocene.

»Očitno si bom moral ustvariti ime še pri sodnikih. Zdaj, ko sem med najboljšimi v poletih, bodo vsaj pazili, da bomo imeli na tekmah vsi čim bolj enake pogoje,« je dejal Kranjčan, ki je bil na zadnjih štirih tekmah vselej na stopničkah. »Ne razmišljam o lovu za osebnimi rekordi glede zmag in stopničk. Nisem še na ravni, da bi si lahko privoščil takšno razmišljanje kot Tina Maze, da štejejo le zmage, ker je ona na povsem drugem nivoju. Gleda na izenačeno konkurenco je zame vsaka uvrstitev med deset vrhunski dosežek. V skokih hitro prideš ob bok najboljšim, a tudi hitro padeš navzdol, če nisi vrhunsko pripravljen,« je povedal kapitan slovenske zračne eskadrilje Kranjec, ki je zašel tudi v poslovne vode z družinskim podjetjem za spletno prodajo.

Jurij Tepeš in Peter Prevc, ki sta si v Vikersundu razdelila peto mesto, sta bila tudi sostanovalca. »Prva dva dneva sem se tako mučil, da sem težko dihal,« je povedal Peter Prevc, ki dobiva konkurenco v družini, saj je 16-letni brat Cene osvojil zlato kolajno na moštveni tekmi na mladinskem svetovnem prvenstvu. Očitno je Tepešu in Prevcu koristila tudi vožnja s štirikolesnikom, ki sta si ga sposodila kar od delavcev na skakalnici v Vikersundu. Dirkanje s Tepešem za volanom je bila tako adrenalinsko, da se je Norvežan Tom Hilde kot sopotnik peljal le navzgor, pred povratkom navzdol pa je raje izstopil.

Prvi Slovenec z dvema zlatima kolajnama na mladinskem svetovnem prvenstvu Jaka Hvala po povratku iz Liberca ni imel časa za slavje. Že včeraj je bil na treningu v Planici, jutri bo znova v kombiju na poti na Češko na polete v Harrachov. »V Libercu, kjer je bila enolična le hrana, sem pobral celo več, kot sem pričakoval, saj sta mi dodatno veselje prinesla zmaga s prednostjo 19,5 točke in rekord skakalnice s 107 metri. Na tekmi posameznikov sam testiral samega sebe, kako delujem pod bremenom zlate kolajne, saj sem srebro že imel z lanskega svetovnega prvenstva,« je potem, ko se je okrepčal s kosom torte, izjavil 19-letni Jaka Hvala iz Ponikev na Tolminskem. Čeprav Hvala že tekmuje v svetovnem pokalu, je užival tudi v mladinski reprezentanci, saj kondicijske treninge opravlja s svojimi vrstniki.

Potem ko je lani debitiral na letalnici v Planici, zdaj komaj čaka polete v Harrachovu. »Prva dva skoka bosta za preizkus naprave in letenje z bolj oprijetimi dresi, kar po zame lažje, ker mi bodo marsikaj svetovali fantje, ki so te zakonitosti občutili že v Vikersundu, kjer so pobrali skoraj vse, kar je bilo možno,« je dodal Hvala, ki gre od tekme do tekme, zato še ne razmišlja o svetovnem prvenstvu v Predazzu, ampak o preizkušnjah v Harrachovu.