Če tudi vi sodite med zaprisežene raziskovalce bližnjih in le streljaj od slovenske meje oddaljenih idiličnih kotičkov sveta, potem bo izlet na posestvo Zotter kot nalašč za vas. Še posebno, če se v vaši krvi pretaka vsaj malo »čokoholika« ali če želite ob prihajajočem prazniku zaljubljencev (ne pozabite, da gre ljubezen skozi želodec!) presenetiti svoje najdražje.

Sredi avstrijske podeželske vasice Bergl, nedaleč od Gradca, je namreč ena najpriljubljenejših družinskih tovarn in hkrati muzejev čokolad daleč naokoli – čokoladnica Zotter. Njen vodja Josef Zotter, gospod srednjih let, podjetnik in popotnik, stavi zgolj na ekološko pridelavo kakavovih zrn. Ta se ponašajo s certifikatom pravične trgovine, kar pomeni, da pridelovalcem kakava iz revnejših delov sveta (Indije, Paname, Kostarike, Brazilije, Peruja, Ekvadorja, Dominikanske republike...), ki seveda niso otroci, zagotavljajo pravično plačilo kakava. Resda je to skorajda dvakrat višje od cene običajnega kakava na svetovnem trgu, a gospod Zotter pač stavi na kakovost.

In na unikatnost – njegove čokoladne umetnine so ročno izdelane, v njih se prepletajo le najkakovostnejše sestavine in se ponašajo z neobičajno sinergijo okusov: vseh vrst oreškov in suhega sadja, cvetov maroške vrtnice, cimeta, kardamoma, karija, čilija, medu, zelenega čaja, konoplje in celo kečapa. Nenavadne ideje in okusi so stalnica Zotterjevih čokolad.

Kjer čokolada »teče v potokih«

Obisk čokoladnice boste začeli z ogledom kratkega poučnega filma o pridelavi kakava, ki si ga boste lahko ob predhodni napovedi ali v večji skupini ogledali celo s pomočjo slovenskega prevoda. Spoznali boste načela in filozofijo ekološkega kmetovanja ter pravične trgovine. Ob spremstvu avdionaprave oziroma vodnika sledi najslastnejši del ogleda – pokušnja kakavovih zrn in več kot sto različnih vrst čokolade. Tudi tiste najžlahtnejše, izdelane iz stoodstotnega kakava, za katero poznavalci trdijo, da več kot je pojeste, bolj shujšate. Vaše čute bodo med drugim razvajali bogastvo številnih čokoladnih fontan, koščki čokoladnih tablic, čokoladni napitki ter božanski pralineji in prav vse dobrote si boste lahko privoščili v neomejenih količinah. Toda nikar ne bodite preveč sladkosnedi, iz prostora v prostor, od koder lahko opazujete mojstre izdelave čokolade, vas bodo namreč čakale še okusnejše dobrote, zato nikar predčasno ne omagajte!

Za ogled čokoladnice, vključujoč čokoladno pokušnjo, boste odrasli odšteli slabih osem evrov, vstopnica za otroke stane pol manj. Nepozabno izkušnjo boste končali z obiskom bogato založene trgovine, v kateri boste lahko nakupili najpriljubljenejše čokoladne izdelke, ovite v umetniške embalaže oblikovalca Andreasa H. Gratzeja, še ene izmed posebnosti Zotterjevih čokolad. Mimogrede: da smo tudi Slovenci njihovi zapriseženi porabniki, je minulo soboto skupaj z zvestimi kupci, izžrebanci nagradne igre, dokazala vesela druščina zaposlenih v podjetju Kalček, ki smo jo srečali med obiskom posestva Zotter.

Za na novo pridobljene odvečne kalorije se ni treba bati. Še pred odhodom domov jih boste lahko potrošili med sprehodom skozi Zotterjev mini živalski vrt. Ne bo vam žal – kdaj ste namreč imeli nazadnje možnost sredi podeželja pobožati snežno belo lamo ali na primer bizona ter se sprehoditi skozi »pokopališče« unikatnih čokoladnih idej, ki jih je gospod Zotter sicer umaknil iz prodaje, a vseeno pričajo o njegovi inovativnosti in pogumu?