V veliki meri interaktivna razstava, ki bo pri nas na ogled slabe tri mesece, je nastajala kar deset let, in sicer pod okriljem avstralske skupine Grande Exhibitions, ki je ob tej priložnosti k sodelovanju povabila še muzej Il Genio di Leonardo da Vinci iz Italiji in Pascala Cotta iz Lumiere Technology v Franciji.

Delo renesančnega genija predstavlja celovito, s smeri vseh njegovih talentov, torej kot izumitelja, slikarja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, kiparja in misleca. Dvesto eksponatov, med katerimi je 75 mehaničnih izumov v naravni velikosti, se bo razprostiralo na površini več kot tisoč kvadratnih metrov, po zapiskih in načrtih Leonarda da Vincija pa so jih izdelali obrtniki v okolici Firenc.

Obiskovalci se bodo lahko potopili v skrivnosti Mone Lise, si ogledali reprodukcije anatomskih risb, faksimile zanimivih kodeksov, reprodukcije da Vincijevih najslavnejših slikarskih del in še marsikaj. Najbolj svež dodatek je rekonstrukcija Zadnje večerje v originalnih merah (8,84 x 4,42 metra) z izredno visoko ločljivostjo in impresivnim prikazom, ki dopolnjuje dosedanjo kolekcijo 3D animacij. Kot zatrjujejo organizatorji, je razstava tudi izjemno edukativne narave, spremljale pa jo bodo še razne dopolnilne dejavnosti, kot so delavnice in izobraževalni filmi.

Direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl, razkriva, da so se za ta projekt, ki »tehta« 180.000 evrov, odločili po veliki lanski uspešnici Razkrita telesa, ki jo je obiskalo preko 60.000 ljudi. Na prav tolikšen obisk ciljajo tudi sedaj.