Prireditve bodo trajale vse leto

Odločitev o izboru osebnosti ni bila naključna. »Bil je eden od ustanoviteljev filmskega gledališča v Novi Gorici, ki uspešno poteka še danes. Veliko je prispeval tudi k širjenju filmske vzgoje med mladimi v našem okolju,« pravi novogoriški župan Matej Arčon. Uvod v prireditve, katerih nabor po besedah koordinatorke programa Mateje Zorn še ni dokončen in se utegne zaradi velikega zanimanja razširiti, se bo začel z osrednjo slovesnostjo novogoriške občine ob slovenskem kulturnem prazniku.

Tudi za naprej Zornova napoveduje številne dogodke. Na prvi pomladni dan bo na Bevkovem trgu zraslo Silvanovo drevo, svojevrstna instalacija, ki bo spominjala na kulturnika in vabila na dogodke. Sredi aprila bodo v novogoriškem gledališču gostili gledališčnike SNG Drama Ljubljana in njihovo uprizoritev Lubitscheve burleske Ko sem bil mrtev. Furlan namreč velja za sonajditelja enega prvih, a dolgo izgubljenega filma slovitega nemškega režiserja Ernsta Lubitscha. Leta 1994 sta Furlan in Lilijana Nedič v zapuščini Štefana Štekarja našla dotlej pozabljene filmske kolute, ki so se na Primorskem menda znašli v času soške fronte. Rekonstruirani film so prvič predstavili naslednjega leta na filmskem festivalu v Pordenonu, v času Silvanovega leta si ga bo mogoče ogledati tudi v Novi Gorici.

Osrednja dogodka jeseni

S Furlanom poleti v Novo Gorico prihaja tudi letni kino, za njim pa septembra osrednja dogodka – izid monografije in razstava o Silvanu Furlanu, ki bosta zajela Ljubljano, Novo Gorico in Portorož. S posebnimi projekcijami filmov in forumi se mu bodo poklonili tudi na festivalu Kino Otok, 15. festivalu slovenskega filma in Liffu, ob praznovanju 90-letnice Kinodvora in 50-letnici dvorane Slovenske kinoteke ter v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači.

Čeprav se je filmska umetnost v Novi Gorici že zaradi Furlanove aktivnosti dobro usidrala, pa je zanimivo, da si v najmlajšem slovenskem mestu ni mogoče ogledati aktualnih filmov komercialne produkcije. Ko je distributer pred leti predvajanje filmov opustil, je v kislo jabolko poskušal ugrizniti Kulturni dom pod vodstvom Pavle Jarc. Po dveh letih praznih dvoran energijo zdaj raje usmerjajo v umetniške filme in z njimi do zadnjega kotička polnijo dvorano Kulturnega doma.