Kranj. Gorenjska univerza naj bi nastala z združitvijo kranjske fakultete za organizacijske vede (FOV) ter jeseniške visoke šole za zdravstvo, na Bledu pa naj bi bila ustrezna turistična visokošolska ustanova. Načrte združevanja gorenjskih visokošolskih zavodov pod okrilje samostojne univerze pa bi lahko prekrižala Univerza v Mariboru, ki razmišlja o tem, da bi kranjsko fakulteto za organizacijske vede priključila novi mariborski fakulteti za družbene vede.

»Nobena skrivnost ni, da mariborska univerza razmišlja o združevanju, kranjska FOV naj bi skupaj s pravno, filozofsko, ekonomsko in drugimi tvorila mariborsko fakulteto za družbene vede. Na naši fakulteti bomo pripravili široko razpravo o vseh teh procesih, prav tako o samostojnosti oziroma o načrtovani gorenjski univerzi, kjer bi pristali po morebitni izločitvi iz mariborske univerze. Želimo tehtno razpravo, razgrnili bomo vse argumente in na ta način sprejeli odločitev, ki pa je samo del celotnega procesa. Jasno je, da bo zelo pomembno tudi, kaj bodo sklenili kranjski svetniki oziroma kakšno podporo imamo v okolju, kjer delujemo,« je dejal dekan FOV dr. Marko Ferjan. To ni prvi poskus združevanja fakultet in mariborska univerza se srečuje s hudo finančno krizo. Jasno pa je, da so vzroki objektivne in subjektivne narave. Če ima filozofska fakulteta neverjetnih 777 predmetov, je strošek financiranja takih programov neobvladljiv.

Kranjska FOV je v preteklih letih zabredla tudi v rdeče številke, ki pa so bile po Ferjanovih besedah nujnost za dolgoročno stabilnost. Zaradi odpravnin pri upokojitvah nekaterih profesorjev so bili v izgubi, ki pa je nastala največ zaradi upokojitev profesorjev in izplačanih odpravnin za več sto tisoč evrov. Lani je imela fakulteta z okoli 700 rednimi in 400 izrednimi študenti še 350.000 evrov izgube, ki pa po oceni vodstva ne pomeni hudega bremena za poslovanje v prihodnje.

O podpori samostojnosti FOV oziroma bodoči gorenjski univerzi bo jutri razpravljal tudi kranjski mestni svet. Čeprav so do zdaj že podprli gradivo o nastanku univerze na Gorenjskem, je marsikaj odvisno od procesov, ki bodo tekli na Štajerskem. Obenem pa župan Mohor Bogataj v sklepu o tej podpori tudi poziva poslance iz gorenjske regije, da v državnem zboru čim prej vložijo pobudo za ustanovitev univerze, ker v nasprotnem lahko po možnem, a še ne uradno sprejetem štajerskem scenariju izgubijo fakulteto v Kranju.

Glede na politične razmere, varčevalno krizo in posege države v visoko šolstvo pa je težko pričakovati hitre odločitve. Tudi zato, ker je gorenjska nova univerza izključno stvar odločitve v državnem zboru, s tem pa so povezani tudi stroški ustanove, ki so si jo na Gorenjskem do zdaj bolj želeli kot jo dejansko hoteli. V proračunu za letos so v Kranju namenili za svojo univerzo 10.000 evrov, lani pa še precej manj…