Tina Maze je kot rok zvezda s hitrim korakom in ob prošnjah za avtogram v nedeljo zapustila prizorišče 49. Zlate lisice. Misli je morala nemudoma preklopiti na novo preizkušnjo – na današnjo paralelno tekmo v Moskvi, kjer se obeta šov na umetni progi sredi ruske prestolnice.

Rekla je, da ji motivacije zlepa ne bo zmanjkalo, in pred novim izzivom bo že danes, ko bo skušala razliko do magičnih 2000 točk še zmanjšati, medtem ko nihče ne dvomi, da je veliki kristalni globus že v njenih rokah. Prednost (848 točk) pred Mario Höfl-Riesch je tako visoka, da bi bržčas Mazejeva zmago v skupnem seštevku osvojila tudi, če na preostalih 12 tekmah v sezoni ne bi več tekmovala. A bo in bo skušala osvojiti še kakšen mali globus. Da bi dosegla mejo 2000 točk, mora v povprečju doseči 28,83 točke na tekmo oziroma vsaj deveto mesto.

Mazejeva premika meje, a pravi, da si jih postavlja sama, še vedno pa je sama sebi največji tekmec. Seveda, ko pa tekmice praktično nima več. »Še vedno mislim, da vidim nasprotnika, ko se pogledam v ogledalo. Ker sem perfekcionist, vedno hočem narediti stvari še bolje. Kdo bo to naredil, če ne človek sam. Vsak bi se moral pogledati v ogledalo in se vprašati, kaj je naredil…« se je glasil nauk, pod katerega se je podpisala Tina Maze, nato pa, ko je že bil govor o sprejemanju samega sebe, poskrbela za val smeha: »Se pa ne ustrašim, ko pogledam v ogledalo.«

Minuli konec tedna nikogar ni bilo strah, ko pa so bili smučarji (smučarka) z nami, bi rekla skupina Lačni Franz. Da je bilo strahu še manj, ima zasluge tudi trening slaloma v Italiji, kjer je bila ekipa Tine Maze pred začetkom Zlate lisice na treningu. Tam se je spoprijateljila z drugačnimi, tršimi smučmi, s katerimi je imela nekaj težav na tekmi v Flachauu. »Ekipa je opravila fenomenalno delo in odlično izbiro materiala. Smuči, ki jih je uporabljala, je težje voditi, a smo vedeli, da če pride v cilj, ne da bi smučala počez, in če ne bo metala gležnjev ven in repov smuči, ima sekundo prednosti. Na treningu v Italiji Tina ni hotela nehati vaditi, dokler ni bila prepričana, da so te smuči zares dobre. Bali smo se, da bo zato utrujena, a je očitno dedek z genetiko naredil svoje delo,« je povedal Andrea Massi, ki je bil pred odhodom v Rusijo priključen na visoko napetost tudi zaradi zapletov pri namestitvi v Moskvi. »Tina je 'ziheraš'. Je edina na svetu, ki lahko s previdno vožnjo pride med najboljših šest. Tako smuča in tako živi,« je Massi dodatno pojasnil, zakaj se Mazejeva ni želela odlepiti s proge na treningu v Italiji.

Navijači, ki so pod Pohorjem pripravili evforično vzdušje, upajo, da ji bodo smuči služile tudi danes. Tekma bo pomembna tudi, ker šteje za skupni seštevek slaloma, v katerem je zaostanek za vodilno Mikaelo Shiffrin zmanjšala na 13 točk.