Đoković, Andy Murray, Roger Federer in tudi Rafeal Nadal ostajajo posebna liga svetovnega tenisa. Vsi štirje so aktualni prvaki turnirjev za grand slam, na zadnjih petintridesetih turnirjih velike četverice pa je njihovo prevlado prekinil zgolj Juan Martin del Potro, ki je leta 2009 dobil US Open. Ob tem je treba izpostaviti, da ima tudi Murray le en osvojeni turnir za grand slam, a je bil zato petkrat v finalu in šestkrat v polfinalu.

Drugi igralci ostajajo v senci. Iz nje nikakor ne uspe stopiti Davidu Ferrerju, ki pridno zbira lovorike na preostalih turnirjih, a v večini primerov le takrat, ko se na nasprotni strani ne pojavi kdo od prej omenjene četverice nedotakljivih. Ko pridejo na spored turnirji za grand slam, je Ferrerjev limit polfinale. Dobil je le obračun z Murrayjem in dva z Nadalom, a šlo je za enkratne prebliske, ki niso imeli nadaljnje potrditve. Povsem brez moči je Ferrer tudi proti Federerju, saj je izgubil vseh štirinajst medsebojnih dvobojev ne glede na rang turnirja.

Kako težko bo četverico nedotakljivih spraviti z vrha, je potrdil epski boj Stanislasa Wawrinke v osmini finala Melbourna. Švicar je odigral popoln tenis, a kaj ko mu je na drugi strani stal najboljši igralec na svetu Novak Đoković, ki je bil pri vsakem elementu še malce nad Wawrinko. Ta je na koncu zaradi nemoči lahko samo obležal na igrišču ter se razjokal v garderobi.

V Melbournu je obležal tudi Blaž Kavčič, a z nasmeškom na obrazu, saj je vso svojo moč vložil v največji uspeh v karieri – v uvrstitev v tretji krog turnirja za grand slam. Vročinski kolaps na koncu ni pustil dolgoročnih posledic, a v slabšem zdravstvenem stanju sta se iz Avstralije vrnila Grega Žemlja in Aljaž Bedene. Žemlja je sicer zdaj dovolj zdrav, da je odpotoval na Poljsko, kjer bo Slovenija lovila preboj v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala, doma pa ostaja Bedene, ki ima znova težave z zapestjem.