Slovenija je v velikem finalu vendarle imela svoje zastopstvo. Čast, da delita pravico na igrišču, sta dobila Primorca Nenad Krstič in Peter Ljubič, ki sta tako že na drugem zaporednem velikem tekmovanju (pred tem na lanskih OI v Londonu) sodila finalno tekmo. Obračun rokometnih veselil Španije in Danske pred več kot 16.000 gledalci v olimpijski dvorani Sant Jordi, med katerimi je bil tudi španski princ in prestolonaslednik Filip s soprogo, je minil v znamenju igre mačke z mišjo. Danci so se bolj ali manj enakovredno upirali do vodstva gostiteljev z 9:8 v 17. minuti, nato pa so Skandinavci povsem razpadli.

Do konca prvega polčasa je domača reprezentanca naredila delni izid 9:2 in že takrat je bilo jasno, da bodo Danci ostali brez tako želenega in pričakovanega prvega naslova svetovnih prvakov. Kljub visoki prednosti Španci niso popuščali in so pridno polnili gostujočo mrežo (imeli so kar 65-odstotno uspešnost pri strelih na gol, Danci le 41-odstotno), čeprav sta vratarja slednjih Niklas Landin in Jannick Green skupno zbrala več obramb kot Arpad Šterbik in Jose Manuel Sierra (16-14).

Razlika je ob navdušenju na tribunah naraščala iz minute v minuto, najvišja pa je bila neverjetnih 18 zadetkov (33:15 in 34:16). Španci so na koncu zmagali z najvišjo razliko na finalnih tekmah na velikih tekmovanjih (evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre) v rokometni zgodovini, Danci pa so se morali – tako kot pred dvema letoma na SP na Švedskem – spet zadovoljiti z srebrno kolajno. Tudi njihov selektor Ulrik Wilbek je včeraj ostal brez dosežka, s katerim bi se vpisal v rokometno zgodovino: če bi njegova ekipa zmagala, bi namreč postal prvi selektor, ki bi osvojil naslov svetovnega prvaka tako z moško kot žensko reprezentanco.

»Če bi mi kdo pred finalom rekel, da bomo zmagali na tako lahek način in s takšno visoko prednostjo, bi ga imel za norega. A moji fantje so igrali kot v transu,« je bil navdušen španski selektor Valero Rivera. Manj razlogov za dobro voljo je imel Ulrik Wilbek (po porazu sploh ni prišel na sicer obvezno novinarsko konferenco, zato je bil Rivera razočaran in kritičen), njegov stanovski kolega na klopi Danske, ki bo naslednje leto gostila EP za moške: »To je neverjetno. Enostavno nisem mogel prepoznati svojih igralcev v finalu. Moram priznati, da takšne nemoči v trenerski karieri še nisem občutil.« dek