Urša Bogataj, Ema Klinec, Špela Rogelj in Katja Požun so dobesedno pometle s konkurenco, saj so Francozinje na drugem mestu zaostale za 222 točk, Nemke na tretjem pa 247 točk, kar pomeni, da so imele zlato kolajno zagotovljeno že po šestih od osmih skokov. »Dvomov ni bilo. Razlika je nastala, ker je imela vsaka reprezentanca po vsaj en šibek člen s tekmovalko, ki je pripravljena slabše,« je povedal glavni trener Matjaž Triplat. Za konkurenco so bili premočni tudi Anže Semenič (97,5, 98,5 m), Ernest Prislič (95,5, 100,5 m), Cene Prevc (101,5, 102,5 m) in Jaka Hvala (101, 107 m), ki so vodili že po prvi seriji. Srebrno kolajno je osvojila Poljska (zaostanek 24,5 točke), bronasto pa Nemčija (zaostanek 48 točk), potem ko je v tesnem dvoboju ugnala Avstrijo.

Prvi favorit in zvezdnik tekmovanja, 19-letni Jaka Hvala iz Ponikev na Tolminskem, je v Libercu pobral vse, kar je bilo možno: zlato med posamezniki in z moštvom, za nameček je v finalu ekipne tekme s 107 metri postavil še rekord skakalnice. »Zanimivo tekmovanje, po katerem smo vsi izjemno srečni. Občutki po osvojitvi dveh kolajn so lepi. Na moštveni tekmi je vsak naredil tisto, kar je bilo treba,« je povedal Jaka Hvala, ki se potem, ko je pometel z vrstniki, vrača v karavano svetovnega pokala in bo konec tedna nastopil na poletih v Harrachovu na Češkem.

»Izpolnili smo tihe in glasne cilje. Ker je bilo napovedano poslabšanje vremena s sneženjem in močnim vetrom, je bila odločitev tekmovanja, da je začetek dve uri prej, kot je bilo načrtovano, edina pravilna. Tekma je bila zaradi enakovrednih razmer poštena za vse. Z izjemo Hvale, ki je postal svetovni prvak, so bili preostali trije še dodatno motivirani, ker so na tekmi posameznikov skočili slabše od sposobnosti. Že zjutraj je bila ekipa dobro razpoložena, na tekmi pa sproščena, samozavestna in osredotočena na nalogo. Vsi so naredili tehnično dovršene skoke,« je bil zadovoljen glavni trener mladinske reprezentance Gorazd Bertoncelj, kateremu je selektor slovenske članske vrste Goran Janus po zmagi Hvale med posamezniki iz Vikersunda poslala jedrnato SMS-sporočilo: Pričakovano! jo