Tudi prekrasen nogometni stadion (streha je kot sestavljenka iz polovic nogometnih žog) je bil razprodan. Osrednja nogometna zvezda v Avstraliji je trenutno nekdanji italijanski as Alessandro Del Piero, ki pri 38 letih dobesedno blesti v dresu Sydneyja. Zato je bila četrtina gledalcev na stadionu v modrih dresih kluba iz največjega avstralskega velemesta. In imeli so kaj videti. Prav blestel je namreč v stilu Cristiana Ronalda domači igralec Marco Rojas, sicer Novozelandec, s koreninami prednikov iz Južne Amerike. Domačini so prav z njegovo bleščečo igro zmagali s 3:1. In ker v Avstraliji stvari sprejemajo, kolikor gre, po naravni poti, so se domači navijači že sprijaznili, da bo njihov Rojas prihodnje leto skoraj zanesljivo igral v enem od velikih evropskih klubov, ki ga že nekaj časa snubijo. Zato je tudi razumljivo tudi, da noben nogometni navijač ni šel po tekmi na teniški finale in obratno.

Stvari so urejene tudi v poslu in politiki. Prebrisan avstralski poslovnež David Coe, ki je veljal za vzor avstralskega neoliberalizma, obogatel je kot sodelavec razvpite bankrotirane ameriške finančne skupine Lehman Brothers, je poslal v stečaj tudi svojo Allco Finance Group. Ko bi moral odgovarjati na tudi neprijetna vprašanja, se je malo v posmeh odpravil na smučanje (pri nas je za take zadeve menda golf) v ameriški Aspen, kjer ga je komaj 58 let starega zadela kap.

Tako kot je bila lani Viktorija Azarenka v Melbournu kot zmagovalka iz politično menda neprijazne Belorusije sprejeta z največjimi simpatijami, je letos njena priljubljenost padla na nič. Čeprav je zmagala na letošnjem prvem turnirju za grand slam, je ostal grenak priokus, da je prišla z bolj ali manj točno pripravljenim načrtom, kako zanesljivo osvojiti 2,430.000 avstralskih dolarjev. Proti Azarenki so se obrnili vsi, ko je polfinalu z Američanko Sloane Stephens dobesedno povozila gentlemanstvo v športu, ki je v Avstraliji daleč pred rezultatom. Ko je proti koncu Azarenko zajela panika, da lahko dvoboj tudi izgubi, si je enostavno omislila zdravniški time-out, ki je sicer dovoljen, vendar v mejah fair playa. Ker je bilo takoj razvidno, da so zdravstvene težave namišljene, je zahtevala, da jo pospremijo v garderobo, da si bo zamenjala preznojeno majico, češ da na igrišču gledalcem ne more pokazati… Zato je po zmagi v polfinalu novinarje na tiskovni konferenci prepričevala, da gre za nesporazum, da je res potrebovala zdravniško pomoč, toda vlak poštenja je v hipu odpeljal. Zaslužkarica, kot so najbolj zlobni poimenovali Azarenko, je potem še sama sklicala izredno tiskovno konferenco, na kateri so ji še manj verjeli, zato je svoj zadnji trening pred finalom zaprla za novinarje.

Tudi zato se je Viktorija po zmagi v finalu nad Na Lijevo razjokala, namesto da bi tradicionalno zmagovito zaplesala. Kitajka se je kljub dvema obupno težkima padcema in zvinu stopala častno borila in častno prenesla poraz v svojem drugem poskusu, da bi osvojila avstralski grand slam. Večina gledalcev je bila na njeni strani, pa čeprav Avstralci niso najbolj navdušeni nad Kitajci, ki jih z milijardnimi nakupi avstralskih naravnih bogastev (največ rudnikov) vedno bolj gospodarsko stiskajo. Viktorija Azarenka bo potrebovala izjemno dolgo časa, da se bo znebila naziva »money making player«, ki ga do zdaj v tenisu ni nosil še nihče. luc