Glede na to, da ne hodite po drugih tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju po svetu, bi vam radi napisali, kje ste minuli konec tedna pravzaprav bili. Prišli ste na tekmo svetovnega pokala, ki je bila letos ena najlepših v ženski karavani. Tekme najvišjega ranga v smučanju na nekaterih prizoriščih nimajo niti tisočih gledalcev, vaš predsedniški kolega Barack Obama pa verjetno niti ne ve, da svetovni pokal v alpskem smučanju poteka v njegovi državi. Precej ženskih tekem svetovnega pokala je v Avstriji, kjer je gledalcev praviloma veliko, a prav na nobeni jih letos ni bilo niti približno toliko kot v Mariboru. Zlata lisica se je celo po besedah staroste slovenskega alpskega smučanja Toneta Vogrinca predstavila v najlepši luči doslej.

Spoštovani predsednik, imeli ste tudi nekaj sreče. Za najlepše prireditve, še posebej če gre že za 49. po vrsti, morajo biti naklonjene tudi zvezde. In te so bile letos na mariborski strani. Vreme je bilo idealno, proga je bila posledično pripravljena izvrstno. Zbralo se je tudi rekordno število navijačev, ki so se od blizu prepričali, kakšno šampionko ima država, katere predsednik ste. Od blizu ste se lahko tudi prepričali, da je Tina Maze športnica, ki se po drugem mestu sekira in se zna po tretjem mestu jokati. Zato je najboljša na svetu!

Imeli pa ste tudi nekaj smole. Na tribuni ste sedeli na prireditvi, ki je bila tako dolgočasna, da po tej plati žal nima primerjave. Če ne bi bilo rekordnega števila gledalcev, bi vam bilo zelo dolgčas. Na večini drugih prireditev po svetu animatorji in didžeji naredijo vzdušje, da gledalci ves čas plešejo, se smejijo, povedo kaj o smučarkah, ki so na progi... Vi pa ste poslušali le dolgočasnega napovedovalca. Posledično vam bo všeč tudi kakšna druga tekma svetovnega pokala, če si jo boste imeli čas ogledati v družbi kakšnega predsedniškega kolega. Priporočamo vam obisk sosed, Hrvaške ali Avstrije, kjer boste z vidika spektakla gotovo uživali in se lahko navduševali nad uspehi Tine Maze.

Za konec bi vas, spoštovani predsednik, opomnili, da ste bili pravzaprav na privatni prireditvi. Mariborski spektakel, ki ima več kot milijon evrov proračuna, ne dobi niti evra iz državne blagajne, ki jo športu namenjata pristojno ministrstvo in Fundacija za šport. Sporočite to tudi drugim ministrom in prvakom strank, ki si od nekdaj v živo ogledujejo tekme pod Pohorjem in so posledično deležni velike publicitete, po televiziji pa jih lahko med prenosom prepoznajo vsaj v 18 državah. Tudi mariborska občina ni pristavila niti evra za organizacijo svetovnega pokala. Organizatorji, ki so sicer vajeni obiskov predsednika države in ministrov, bi bili zelo veseli, če bi bilo v prihodnosti drugače. V tem primeru bodo Mariborčani nad vašim obiskom navdušeni, vi pa boste imeli povsem čisto vest. Potem bo vaš nasmeh v kamere lahko še bolj iskren.