Celje. Usoda Mestnega kina Metropol v središču Celja, ki je del slovenske Art kino mreže, je zaradi nujno potrebne digitalizacije negotova. Če društvu Filter, ki že osem let uspešno upravlja kino, do poletja ne bo uspelo zbrati najmanj 50.000 evrov za posodobitev filmske opreme, bo mesto najbrž izgubilo bogat kulturni program.

Samo lani so zagnani člani društva Filter pripravili 465 filmskih projekcij in različnih koncertov ter z njimi v staro mestno dvorano privabili skoraj 15.000 obiskovalcev. Na rekordni obisk so bili še toliko bolj ponosni zato, ker jim je program iz evropskih in svetovnih avtorskih in kinotečnih filmov uspelo pripraviti kljub finančnim težavam. V zadnjih osmih letih namreč še nikoli niso dobili tako malo denarja kot lani. Tudi letos bodo denar krvavo potrebovali, ker se junija ukinja najstarejši filmski standard, to je 35-milimetrski trak, in bodo morali kupiti digitalne projektorje. Predsednik društva Filter Borut Kramer pričakuje, da bodo del potrebnih sredstev dobili od filmskega sklada in na razpisih, glavnino pa bodo še vedno morali zbrati sami oziroma s pomočjo sponzorjev, ki so naklonjeni tovrstni kulturi.

Zato jih digitalizacija skrbi še bolj kot denacionalizacijski postopek, ki se vleče že dve desetletji in jim prav tako povzroča težave. Ker lastništvo ni rešeno, se namreč na državnih in evropskih razpisih ne morejo potegovati za denar za obnovo zgradbe in dvorane, ki je takšna, kot je bila še pred dvajsetimi ali tridesetimi leti in se s sodobno opremljenimi kinodvoranami še zdaleč ne more primerjati. Lani so s pomočjo sponzorjev zamenjali staro peč in s tem bistveno zmanjšali stroške ogrevanja, večjih posegov pa si niso mogli privoščiti. Kljub denacionalizaciji so se odločili, da bodo poskušali zbrati denar za digitalne projektorje. Mestna občina Celje je namreč pripravljena po končanem postopku zgradbo odkupiti od upravičenca.