Skupina Primorcev si je med dopustovanjem v Moravskih Toplicah želela ogledati največji grad v Sloveniji s 365 sobami v vasi Grad na Goričkem. Na vratih pa je viselo obvestilo, da je grad pozimi zaprt. Ko so poklicali na objavljeno telefonsko številko, so jim pojasnili, da bi morali svoj obisk najaviti pet dni prej. Užaljeni Primorci se v pismu (njihova imena hranimo v uredništvu) sprašujejo, čemu je bilo v obnovo gradu vloženega toliko denarja, če ga zaprejo za oglede. Na ogled gradu so se odpravili v dopoldanskih urah med nedavnimi prazniki in ko so imeli počitnice tudi šoloobvezni otroci.

Dr. Bernard Goršek, direktor Krajinskega parka Goričko, ki upravlja grad pri Gradu na Goričkem, pojasnjuje, da je pozimi ta grad za obiske zaprt zaradi visokih stroškov kurjave, ki lani znašali 40.000 evrov. »Podobno ravnajo tudi v sosednji Avstriji, v gradovih Kapfelstein in Riegersburg. Tako je bilo tudi v gradu Podsreda, kjer sem delal v preteklosti. Podatki o odpiralnem času so objavljeni na naši spletni strani. Tudi jaz se, ko grem kam na obisk, pozanimam, kdaj so odprti.« Grad si ogleda od 14.000 do 16.000 obiskovalcev na leto. Župan občine Grad Danijel Kalamar se spomni, da je občina upravljala grad do leta 2005, potem pa je šel v upravljanje ministrstva za okolje in ne za kulturo, kar je po njegovem napaka.

V TIC v Moravskih Toplicah, kjer so imeli lani v prvih desetih mesecih 415.000 nočitev, so potrdili, da so nekateri upravljalci, javni zavodi ali občine posamezne kulturne objekte med zimo zaradi slabega obiska zaprli in to objavili na spletnih straneh. To so grad na Goričkem, Bukovniško jezero, romanska rotunda v Selu in ponudba pri brodu čez reko Muro v Ižakovcih. Ogled okolice je pri vseh mogoč, ni pa strokovnega vodenja. »V zadnjem času gostje prihajajo v zdravilišča le na 3-dnevne pakete in se le kopajo, na izlete pa ne hodijo,« je povedala direktorica TIC Moravske Toplice Matejka Pajalić. Čeprav informirajo turiste o dogodkih in zanimivostih tudi zunaj občinskih meja, pa ugotavlja, da nekateri večji turistični ponudniki, h katerim prinesejo svoje zemljevide, prospekte in turistične koledarje, te po njihovem obisku ljubosumno umaknejo z recepcijskih pultov. Goste hočejo imeti zase.

Gostom so tudi pozimi na voljo kulturni dom v Lendavi, kulturne prireditve v Murski Soboti, številne etnološke tržnice, medičarka v Ratkovcih, lončarji v Filovcih in Pečarovcih, čebelji gradič v Serdici. Tudi Pokrajinski muzej v Murski Soboti je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. A pozimi je tudi pri njih obiska le za vzorec, ugotavlja Bernardka Lang, zato vseh prostorov ne ogrevajo, razstavo Odkrito zakrito pa si lahko ogledajo tudi posamični gostje. Za kulturo je izrazito veliko zanimanja konec šolskega leta, tudi med počitnicami in v začetku šolskega leta. V Pokrajinskem muzeju so imeli lani 10.840 obiskovalcev. Za potrditev zimske uspavanke podatek, da jih je bilo januarja le 74, v juniju pa 2004.