Črna na Koroškem. Več kot 600 graditeljev oziroma 80 ekip iz vse Slovenije se je minulo soboto zbralo na ravnici Mitnek v Podpeci in iz snega od jutra do večera ustvarjalo skulpture, ki so v bile v prvem večernem mraku, ko so zagoreli bakle, kresovi in sveče, videti še posebno čarobne. Najlepšo snežno skulpturo so tudi na tokratni, že 21. prireditvi Gradovi kralja Matjaža po mnenju občinstva zgradili člani sekcije pohodnikov Turističnega društva Mala Nedelja – Radoslavci, ki so ustvarili podobo kralja Matjaža na konju.

»Na Koroško prihajamo že devet let, in medtem ko smo sprva vse jemali bolj za šalo in dobro voljo, zadnja leta prihajamo samo še po zmago,« so se pošalili Prleki, ki so si zmago priborili že četrto leto zapored. Ves dan so jim pod prste gledali tudi številni obiskovalci, ki jih, čeprav so se številni podali tudi pod Pohorje, kjer je smučala – in zmagala – domačinka Tina Maze, ni manjkalo. »Priznam, da smo tehtali med tem, ali ostati doma, v Črni, ali iti navijat za Tino, a smo ostali tu, pod Peco, saj smo lahko ravno tako stiskali pesti zanjo,« je priznala domačinka Petra, ki je eni od ekip pomagala pri delu.

Že nekaj let ekipe, ki štejejo okoli osem članov in smejo pri delu uporabljati le sneg, vodo, led, šibje in druge naravne materiale, upodabljajo tudi like iz aktualnega zabavnega in političnega življenja. A rdeča nit so vendarle gradovi in najlepšega je po izboru kralja Matjaža letos zgradila ekipa graditeljev iz Prevalj, medtem ko so najlepši grad po mnenju strokovne komisije in izboru županje Črne na Koroškem Romane Lesjak ustvarili Ledeni čudaki, kot so se poimenovali. »Naš cilj je, da bi te naše gradove umestili tudi v Unescovo živo kulturno dediščino. Na seznam smo že vpisani, vseh pogojev za vpis pa še ne izpolnjujemo, zato bomo morali našo idejo še nekoliko dodelati. Vsekakor pa je to ena naših prednostnih nalog, ki bi veliko pripomogla k še večji turistični prepoznavnosti našega kraja in pospešila razvoj turizma pod Peco,« je dejala županja Lesjakova. Prireditev je letos dobila tudi novo celostno podobo in celo filatelistični komplet s priložnostno poštno znamko in žigom, ki ju je zasnoval arhitekt Borut Bončina.

Sicer pa je bila včerajšnja nedelja namenjena družinam in še zlasti najmlajšim, ki so občudovali skulpture in prisluhnili Primožu Suhodolčanu, prireditev pa bodo uradno sklenili prihodnji petek, 1. februarja, z literarnim večerom Zimski litri literature. Seveda pa bodo skulpture na ravnici Mitnek pod Peco na ogled vse dotlej, dokler bo to dopuščala narava.