Španski rokometaši so s pridom izkoristili prednost domačega igrišča in po zmagoslavju pred osmimi leti v Tuniziji drugič osvojili naslov svetovnih prvakov. V velikem finalu so se dobesedno poigrali z Danci, njihovemu selektorju Ulriku Wilbeku pa je spodletel poskus, da po zmagoslavju na ženskem osvoji prvo mesto tudi na moškem svetovnem prvenstvu, kar doslej ni uspelo še nobenemu trenerju na svetu.

Španci delovali kot dobro podmazan stroj ...

Slovenskim rokometašem so nastop v velikem finalu preprečili Španci, a sklepno dejanje letošnjega svetovnega prvenstva v Barceloni ni minilo brez slovenskega zastopstva, saj sta pravico delila Primorca Nenad Krstič in Peter Ljubič.

Nabito polna dvorana Sant Jordi, v njej je bil tudi španski princ Felipe, je bila že v prvem polčasu na nogah, izbranci španskega selektorja Valera Rivere pa so delovali kot dobro podmazan stroj. Do 20. minute je njihova prednost vseskozi znašala od enega do treh golov, v zadnjih desetih minutah pa so »eksplodirali« in z učinkovito predstavo zasenčili Skandinavce.

... Danci pa kot razbita vojska

Wilbek je že po 23 minutah igre porabil dve od treh minut odmora, a to ni pomagalo, njegovi varovanci so delovali kot razbita vojska, gostitelji pa kot konkvistadorji na svojem pohodu pri odkrivanju novih ozemelj, tako da so na odmor odšli s prednostjo osmih golov (18:10).

V drugem polčasu so še bolj ponižali svoje skandinavske tekmece, med 32. in 40. minuto so naredili delni izid 8:0, nato pa dosegli najbolj prepričljivo zmago na svetovnih prvenstvih. Do letošnjega turnirja v Španiji je najvišjo zmago dosegla Švedska, ki je na svetovnem prvenstvu v nekdanji Vzhodni Nemčiji leta 1958 premagala Češkoslovaško z 22:12.

V španski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Joan Canellas s sedmimi in sin slovitega španskega selektorja, prav tako Valero Rivera, s šestimi goli, v danski pa sta Henrik Moellgaard in Kasper Soendergaard dosegla po štiri gole.