Mazejeva je imela po prvi vožnji lepo prednost 47 stotink sekunde pred Kathrin Zettel in še stotinko več pred Vonnovo, v drugem nastopu pa je v zgornjem delu proge naredila napako, ki jo je stala zmage, v spodnjem delu proge pa zaostanka ni več uspela nadomestiti. Vonnovi je bila druga proga pisana na kožo, saj jo je postavil ameriški trener, kar je dobro izkoristila. Tretje mesto je osvojila Avstrijka Anna Fenninger (+ 0,57).

Druga slovenska finalistka Ana Drev je z dobro vožnjo v finalu napredovala s 27. na 22. mesto (+ 2,36).

Brez nastopa v drugi vožnji so ostale Tina Robnik (50., +4,21), Ilka Štuhec (odstop), Katarina Lavtar (44., +3,37) in Ana Bucik (48., +4,08).

Ob izjemnem vzdušju do drugega mesta in veleslalomskega globusa

Številni gledalci, kulise so celo presegle zlata leta vražjih Slovenk izpred dobrega desetletja in pol, so pripravili izjemno, pravo nogometno vzdušje. Čeprav je Mazejeva med vihranjem trobojnic, oglušujočo spremljavo trobelj in drugih podobnih instrumentov ter med prižganimi baklami ob drugi progi le za las zgrešila zmago, ki bi bila njena prva na domačih tleh po letu 2009, pa ni bilo čutiti velikega razočaranja. Tina Maze je namreč že osvojila prvo lovoriko v letu svetovnega prvenstva, saj je dobila štiri veleslalomske tekme, na preostalih treh pa je bil na stopničkah.

"V cilju še nisem vedela, da sem že zmagala v veleslalomskem seštevku pokala. To sem zvedela nekoliko pozneje in bila zelo vesela. Žal sem na vrhu finala napravila veliko napako, malo sem se uštela in zato nisem zmagala. Izjemen občutek pa je bil, ko sem prišla v cilj ob tako glasni podpori. Moj cilj je bil, da osvojim veleslalomski globus. Po vseh teh letih je bil že čas, da ga spravim v svojo vitrino. Zato sem zelo vesela in ponosna. Za veliki globus pa bo potrebno delati do marca. Klub sezoni presežnikov pa izzivov ne manjka, zavedati se je treba, da tekmujem v vseh disciplinah, zato je stalna prisotnost v svetovnem vrhu težka naloga," je povedala Mazejeva.

Vzdušje kot v času Janice v Zagrebu

Gledalci so pričakovali slavje Mazejeve, vendar je Vonnova na finalni progi smučala tako hitro, da ji Črnjanka tokrat ni bila kos. Po prvih ocenah generalnega sekretarja organizacijskega odbora Srečka Vilerja se je ob progi zbralo okrog 20.000 navijačev, ki so se veselili tudi drugega mesta. "Koncentracija za vrhunske izide mora biti na višku. To je bilo danes zelo težko. Le v Zagrebu sem doslej doživela približno tako vzdušje ob uspehih Janice Kostelić. To je dodatno oviralo koncentracijo. Toda bilo je lepo in hvala vsem navijačem za bučno podporo. Prava evforija se dogaja letos in to me zelo veseli. Danes je bil dober trening za nedeljski slalom. Kaj takega, kot je bila današnja Zlata lisica, se ne da vaditi. Imela bom dodatne informacije in želim si, da bi jutri pokazala še več, kot sem danes," je napovedala Mazejeva, ki bo skušala po nedeljskem slalomu prvič doslej zmagati tudi v seštevku Zlate lisice, kar je izmed Slovenk doslej uspelo le Mateji Svet in Urški Hrovat.

Delo ji bo malo olajšalo tudi dejstvo, da je slalom najslabša disciplina Vonnove, ki je že z veleslalomsko zmago presenetila ne le vse tekmice, ampak tudi sebe. "Vonnova je danes vse presenetila in dobro opravila svojo nalogo. V enomesečnem premoru je očitno lahko veliko in dobro vadila, pred drugo vožnjo ji je trener postavil tako progo, ki ji je bila pisana na kožo. Finale je bil pravi sprint brez težjih zavojev. Pričakovala sem, da bodo moje največje tekmice Viktoria Rebensburg, Kathrin Zettel, Tessa Worley, toda zmagala je zasluženo Vonnova," je priznala tudi Mazejeva, ki je bila ob prihodu v cilj prva, ki je čestitala Američanki. Ta je slavila šesto zmago v sezoni in 59. v karieri ter je sedaj še korak oddaljena od rekorda, ki ga ima z 62 zmagami Avstrijka Annemarie Moser-Pröll.

Vonnova zelo vesela zmage v Mariboru

"Zelo sem presenečena, ker sem danes slavila. V božičnem premoru sem veliko trenirala, vendar nisem pričakovala, da bom danes zmagala. Vse je šlo vse po načrtih. Danes je bila zelo lepa tekma, proga je bila dobro pripravljena. Čeprav se rada vračam v Maribor, pa tu doslej nisem imela veliko uspehov, zato sem še bolj vesela zmage. Mislim, da je bilo kar strašno, ko sem premagala Tino Maze pred njenimi bučnimi gledalci. V nedeljo je na programu slalom. V tej disciplini nisem dobra in ne pričakujem veliko, čeprav sem ta teden opravila en slalomski trening in bila zelo uspešna," je pojasnila Vonnova. Prišla je šele do svoje tretje veleslalomske zmage v karieri, na zadnjih petih tekmah v tej disciplini pa se ni uvrstila med prvo dvajseterico. V slalomih je v svetovnem pokalu vse tekmice premagala le na dveh tekmah, nazadnje 30. januarja 2009 v Garmisch Partenkirchnu, skupaj pa je bila petkrat na slalomskih stopničkah.