Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo predstavil pregled več kot dvestotih izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter druge odrasle, ki jim je vseživljenjsko učenje pomembno. Mladi bodo lahko spremljali interaktivne predstavitve poklicev, se udeležili številnih delavnic in predavanj, se pozanimali o štipendijah, o bivanju v času šolanja, izobraževanju v tujini, odraslim pa bo Informativa postregla z informacijami o podjetništvu, zaposlovanju, prekvalifikacijah, delu v tujini, neformalnem pridobivanju znanja ter v okviru Poslovne Informative tudi informacije o poslovnem in strokovnem izobraževanju.

Mladi bodo na Informativi lahko iskali odgovore na vprašanja, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli ali fakulteti. Od blizu se bodo namreč lahko seznanili s programi vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visokih in višjih strokovnih šol, srednjih šol ter drugih institucij, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini.

Kam po osnovni in srednji šoli ali fakulteti

Petek dopoldan bo še posebno rezerviran za osnovnošolce oziroma za dekleta, ki bodo v okviru projekta Dan za punce odkrivale nove poklicne možnosti in se pobliže spoznavale z naravoslovno-tehničnimi poklici. Šolarji se bodo prav tako lahko udeležili delavnice Korak v svet priložnosti, ki jih bo usmerila k spodbujanju razmišljanja o lastnih sposobnostih, ter delavnice Igra je pot do uspeha, na kateri se bodo učili učenja.

Program za (bodoče) študente bo namenjen predvsem povezovanju mladih z gospodarstvom. Predstavili jim bodo projekt Študentskega idejnega laboratorija, poligona za spodbujanje prenosa znanja iz visokošolskega okolja v gospodarstvo, Zavod mladi podjetnik pripravlja predavanje »Študent podjetnik? Zakaj pa ne!«, na voljo pa bodo tudi številne informacije o pomenu pridobivanja in beleženja neformalno pridobljenega znanja in izkušenj.

Da so izkušnje pomembne, bo povedala tudi ekipa organizatorjev TEDxLjubljana, ki bo v svojih govorih pojasnila vpliv vse bolj priljubljenih 18-minutnih navdihujočih govorov TEDx na študij, diplomo in službo. Razložila bo tudi, zakaj brez oklevanja namenjajo ure, dneve in tedne svojega prostovoljnega časa za pripravo dogodkov, katerih bistveni del so petnajstminutni govori.

Po znanje v tujino

Obiskovalci bodo dobili tudi informacije o izobraževanju, delu in raziskovanju v tujini. Predstavile se bodo avstrijska univerza uporabnih znanosti Carinthia University of Applies Sciences, univerza iz Celovca Alpen-Adria-Universität Klagenfurt, nizozemska šola uporabnih znanosti NHTV University, Holland, zasebna ameriška srednja šola iz Salzburga American International School Salzburg, londonska šola podjetništva in financ London School of business and finance in inštitut za marketing iz Cipra The Cyprus institut of marketing – Cyprus' business school. Slovenski center EducationUSA bo informiral o možnostih visokošolskega študija v ZDA, CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, pa bo predstavil evropske programe izobraževanja in usposabljanja ter na okrogli mizi spregovoril o projektu We mean business.

Na drugi Poslovni Informativi, ki se bo odvijala v petek, bo govora predvsem o vodenju, prodaji, tehnikah upravljanja s časom, učenju tujih jezikov, spodbudah zaposlenih, reševanju konfliktov, učinkoviti komunikaciji, fotobranju in drugih temah, pomembnih za poslovno javnost.

Vstop na Informativo in Poslovno Informativo je brezplačen.