»Nisem vedel, da je moje mesto tako zelo zaželeno in zanimivo,« je veliko zanimanje za svojega naslednika pokomentiral Stojan Gerdej, ki je do konca leta še zasedal direktorski stolček Stanovanjskega podjetja Ravne, katerega ustanovitelj je Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS). Ta je zato decembra lani za novega direktorja na Ravnah objavil tudi razpis, a direktorja do danes še niso izbrali. Začasno ravensko podjetje vodi vršilka dolžnosti Vesna Detečnik. Na SSRS so nam pojasnili le, da se je na razpis prijavilo devet kandidatov, drugih podrobnosti pa niso želeli razkriti. A menda naj bi se o direktorju vendarle izrekli prihodnji teden.

Bo zmagala politika ali stroka?

Kot smo že pisali, so Gerdeja na SSRS konec leta prijazno prosili, če se lahko upokoji (za kar je tudi izpolnjeval pogoje, op. p.). A ne povsem brez razloga. V ozadju naj bi za njegovo mesto že imeli naslednika oziroma naslednico. Škarje in platno naj bi v roke vzela kar lokalna politika, saj naj bi bilo to mesto neuradno obljubljeno prevaljski občinski svetnici Tanji Klemenc Sekuti, sicer članici DeSUS. Sama nam je to, da se je na razpis, ki se je zaključil sredi decembra lani, prijavila tudi pritrdila, odločno pa je zanikala špekulacije, da naj bi ji bilo to mesto obljubljeno v zameno za elektorski glas, dan zdaj že izvoljenemu državnemu svetniku Franju Golobu, županu občine Vuzenica. Smola je verjetno v tem, da se na razpis ni prijavila le ona, pač pa je bilo zanimanje, sodeč po prijavah na razpis, veliko, za vsemi pa najbrž tudi različni interesi. Tudi politike.

Glede na to, da se nadzorniki v mesecu dni niso mogli odločiti, koga bi imenovali na ta položaj, če sploh koga, so se pojavljala celo namigovanja o tem, da naj bi bila v zraku zamenjava celotnega nadzornega sveta. A kakršne koli pritiske tako nanj osebno kot na nadzornike nam je direktor SSRS Žiga Andoljšek zanikal. »Mi smo o kandidatih razpravljali, tiste, ki so izpolnjevali vse pogoje in tako prišli v ožji krog, smo tudi povabili na razgovor, tako da lahko rečem, da smo dobili dober vpogled v njihovo vizijo. Vsekakor smo se osredotočili zgolj na strokovnost vsakega od njih,« je pojasnil Andoljšek. Na vprašanje, ali bodo nemara razpis ponovili, če se še vedno ne bodo mogli poenotiti glede kandidata, pa je dejal, da tega še ne ve, saj o tem ne odloča sam, pač pa se o tem odločajo vsi nadzorniki na osnovi razprave. »Včasih je pač treba premisliti dvakrat, preden se prenagliš in narediš kakšno napako,« je dejal Andoljšek. In dodal, da bo prihodnji teden odločitev, kakršna koli že bo, zagotovo znana.

Majhen kolektiv, dobro poslovanje

Da se je na to mesto prijavil, nam je poleg Sekutijeve potrdil tudi Bojan Pogorevc, sicer nekdanji direktor Lesne Slovenj Gradec. »Lahko povem le, da sem bil na razgovoru in da imam dober občutek. To je vse, kar za zdaj lahko povem. Je pa vsekakor nenavadno, da z izbiro tako zavlačujejo,« nam je dejal Pogorevc, sicer tudi brat Marka Pogorevca. Kot pravijo naši viri, je, glede na njegove reference, Pogorevc zagotovo v najožjem izboru, spet drugi pa, da se ga morebiti celo bojijo, ker je sposoben. »Žal pa danes ni toliko pomembno, koliko nekdo zna in koliko je sposoben, pač pa kako blizu si je z nekom po politični plati. In to je pri nas hudo narobe,« opozarjajo številni Korošci.