Na treningih vam je šlo dobro, pred tem ste v Wengnu s sedmim mestom dosegli uvrstitev sezone. Sta to pokazatelja, da ste ujeli vrhunsko formo?

Vsako leto v Ameriki slabše začnem, nato decembra lovim formo, od tekme v Bormiu naprej pa sem v najboljši formi. Tudi letos sem že v Bormiu zelo dobro smučal, a odstopil. Sedmo mesto v Wengnu je super rezultat. Lahko bi bil še višje, kajti do zadnjega vmesnega časa sem bil tretji, nato pa storil napako. To se dogaja, če tvegaš vse. V smuku za moške je konkurenca tako huda, da brez popolnega napada nimaš nobenih možnosti za visoko uvrstitev, medtem ko mi valjanje okoli 25. mesta ne diši.

Koliko bo sobotnem smuku pomembna startna številka?

Mislim, da ne bo odločilna. V sredo sem imel na treningu številko 24, pa proga ni bila uničena. Seveda se lahko vreme spremeni, a kaže, da startne številke ne bodo odločilne.

Ste našli odgovor na vprašanje, zakaj potrebujete vsaj mesec dni, da ujamete formo?

Razlogov je več. Koristno bi bilo, če bi se na smukaških tekmah preizkušal že pred začetkom svetovnega pokala, a takrat tekem v evropskem pokalu ni bilo, ker snežne razmere tega novembra ne dovoljujejo. Proga na prvi smukaški postaji v Lake Louisu mi ni po godu, pa še vremenske razmere se spreminjajo. V Beaver Creeku imam težave s snežno podlago, ki je specifična. Sneg je suh in agresiven, s čimer imam vedno težave. Letos je bilo nekoliko topleje, zato sem smučal bolje, a me je ustavil veter v zgornjem delu proge. Tudi Val Gardena je bila letos specifična. Prvič mi je uspelo dobro izpeljati odsek proge Ciaslat, kjer sem v prejšnjih letih izgubil vse. Po Val Gardeni sledijo tekme, ko mi ge dobro.

Sedaj je na vrsti »vaš« Kitzbühel. Ciljate višje od najboljše uvrstitve v tej sezoni, torej od sedmega mesta?

Zagotovo. Vem, da sem tega sposoben. Je pa v takšni konkurenci vsaka uvrstitev med najboljših deset lep uspeh. Želim si pa višjega mesta.

Zmagovalnega odra?

Ja, zagotovo. aro