Približno 200 navijačev in radovednežev je v največjem mariborskem nakupovalnem središču potrpežljivo čakalo na slovensko smučarsko šampionko, ki je prispela s približno polurno zamudo, čeprav je v Slovenijo priletela s helikopterjem. Še včeraj dopoldne je namreč opravila zadnji veleslalomski trening v Dolomitih. Zamudila je, ker zaradi megle niso mogli pristati v Mariboru, pa se je moral helikopter povzpeti na Roglo.

Trening v Italiji je bil nujen, ker je od zadnjega tekmovanja na Semmeringu minilo že mesec dni, zato se je morala spet navaditi na veleslalomske smuči, je razložila Tina Maze. Seveda je prišla na »domače« tekmovanje, na 49. Zlato lisico, dosegat najvišje možne rezultate, saj si utegne že v soboto zagotoviti mali veleslalomski globus. »Prihajam z veliko prednostjo v skupnem seštevku, kar je zame veliko olajšanje, saj opažam, da res smučam dovolj hitro,« je sproščeno ugotavljala 29-letna Korošica. Zmagi v prid govori tudi statistika preteklih tekem. Na Mariborskem Pohorju je zmagala v veleslalomski preizkušnji prvič leta 2005, nato leta 2009, od tega uspeha pa so (spet) minila štiri leta.

Zaradi velike prednosti se ji tudi ni več treba obremenjevati s konkurenco. Edina, s katero Tina Maze zdaj še tekmuje, je – Tina Maze. »Že poleti sem napisala na Twitterju, da vsako jutro vidim v ogledalu svojega največjega nasprotnika,« se nagajivo spominja. »Na tekmi si dejansko sam s seboj in je zato samo od mene odvisno, kaj bom naredila. Smučanje ni šport, v katerem bi imela stik z nasprotnikom.«

O prednosti domačega terena ni mogoče govoriti, saj slovenske smučarke na Mariborskem Pohorju ne trenirajo in tudi Mazejeva že dolgo časa ni bila na tukajšnjem smučišču. Domačnost ji nudi edinole tekmovalno vzdušje in navijanje občinstva. »Maribor je bil vedno prednost, ker takšne podpore, kot jo uživam tukaj, nimam nikjer drugje. To mi daje dodatno energijo,« razlaga najboljša smučarka te sezone.

Množično podporo ob pohorski strmini in pod njo lahko slovenske smučarke vsekakor pričakujejo, saj organizatorji napovedujejo, da si bo tekmi jutri in v nedeljo v živo ogledalo blizu 20.000 obiskovalcev. Doslej so po informacijskem sistemu za nakup vstopnic prodali približno 2000 vstopnic, sekretar Zlate lisice Srečko Vilar pa ugotavlja, da se bo letos zgodil še posebno velik naval tistih »pomembnežev«, ki bi si radi zagotovili dostop v VIP-prostore.

Medtem ko so Tinini cilji vrhunski, so pričakovanja preostalih slovenskih tekmovalk manj ambiciozna. Za večino bo velik uspeh že uvrstitev v drugo vožnjo. »Smo v senci Tine Maze, a v njej se da zelo dobro in trdo trenirati,« je prepričan Vlado Makuc, strokovni vodja slovenskih alpskih smučark. Na mariborskih tekmah od svojih varovank pričakuje, da bodo dosegle najboljše rezultate v tej sezoni. Jutri bodo na veleslalomu poleg Tine Maze nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Ana Bucik, za šesto mesto v reprezentanci pa se bodo pomerile štiri kvalifikantke. Na nedeljskem slalomu pa bodo smučale: Tina Maze, Ana Bucik, Ana Drev, Ula Hafner, Eli Plut in Katarina Lavtar.