Ravne na Koroškem. Svetniki občine Ravne bodo najverjetneje že v sredo prihodnji teden na redni seji z veliko večino za direktorja tamkajšnjega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) na predlog članov sveta zavoda imenovali Andreja Erjavca. Tako so se odločili na tajnem glasovanju, ko je Erjavec, sicer tudi sam svetnik stranke Zares – nova politika, od devetih članov, ki so glasovali, dobil kar osem glasov. Prepričljivo, a le za tiste, ki so povsem apolitični, pravijo naši viri. Erjavec je namreč koalicijski partner stranke SDS, ki ima ne le v občinskem svetu, temveč tudi svetu zavoda absolutno večino. Zato to za nikogar ni nobeno presenečenje. Še več, naši viri trdijo, da tudi na Ravnah obstaja sum korupcije, na kar je v anonimnem pismu opozorila tudi zaskrbljena uradnica, kakor se je podpisala in pismo poslala v naše uredništvo, na revizijsko hišo Loris, ki za občino Ravne opravlja revizije, in svetnika Zlatka Haliloviča iz vrst stranke SD, ki mu, tako piše, še edinemu zaupa.

Sejnine bi ukinili zaradi varčevanja

Uradnica sicer v pismu pripisuje nepravilnosti še prejšnjemu direktorju Aleksandru Kotniku, ki je od novega leta ravnatelj ravenske glasbene šole. Piše, da so se vstopnice za bazen, savno in sedežnico delile zastonj tistim, ki so podpirali Kotnika ali imeli kakšne druge zasluge, da Primož Praper od občine prejema velike vsote denarja za neopravljeno delo, da so prek napotnic študentskega servisa, katerega solastnika sta župan Tomaž Rožen in Peter Oder, ki je bil do decembra še njegov podžupan, delali tudi upokojenci na sedežnici. Od revizijske hiše zato pričakuje pregled poslovanja občine, obravnavo poročila pa na občinski seji, da bo župan lahko ukrepal.

Z vprašanji smo se najprej obrnili na revizijsko hišo Loris, kjer ne anonimke ne poslovanja občine niso želeli komentirati, saj so zavezani k molčečnosti. Ker pa so nas nekateri opozorili, da naj bi se člani sveta zavoda na pobudo občine odpovedali sejninam zaradi slabe finančne situacije, a v zameno za to dobili drage abonmajske vstopnice, smo o tem najprej povprašali predsednika sveta Mirana Kerta. Ta je potrdil, da so novembra lani res dobili ukaz, da se sejnine zaradi varčevanja ne bodo izplačevale, čeprav jim, mimogrede, po zakonu pripadajo. Zato je Kert predlagal, da bi v zameno, če že denarja ne bo, članom sveta razdelili brezplačne abonmajske vstopnice. »To drži. Poglejte, seja je za vse neke vrste obveznost in takrat, ko drugi zunaj kosijo travo, mi sedimo na seji, čeprav bi lahko v tem času počeli tudi kaj drugega,« je dejal Kert. Na vprašanje, ali so vstopnice res dobili vsi člani sveta, pa je dejal, da so možnost za to imeli vsi. »Mi smo za to, da to uredi, pooblastili direktorja Kotnika, zato se potem s tem nisem več ukvarjal,« nam je dejal Kert. Ko smo o tem vprašali Kotnika, nam je potrdil, da so vstopnice za bazen in koriščenje savne razdelili vsem 11 članom sveta. »A to nas ni nič stalo,« je pripomnil. A to ne drži, trdijo naši viri. »Gre za korupcijo, morda tudi oškodovanje družbenega premoženja, nenazadnje je ZKŠTM posloval z izgubo,« menijo naši viri.

Župan zavrača vse očitke

Poklicali smo tudi župana Rožena, ki nam je dejal, da o tem, da naj bi člani sveta zavoda prejeli brezplačne vstopnice za bazen in savno, ne ve nič oziroma o tem ni obveščen. Mi smo na spletni strani poiskali tudi cenik, iz katerega je razvidno, da stane letna vstopnica za bazen in savno za odrasle 225 do 250 evrov, če je povrhu vsega prenosna, pa celo 450 evrov. To pa je že znesek, ki daleč presega dopustno mejo prejetega darila, ki lahko znaša največ 20,86 evra. »Kar zadeva svetovanje Primoža Praperja, očitke, da bi mu plačevali fiktivne račune za neopravljeno delo, ostro zavračam, vsi računi so transparentni in lahko vanje vpogleda vsak, ki to želi. Kar zadeva delo prek študentskih napotnic, pa bo morala morebitne nepravilnosti ugotoviti delovna inšpekcija, jaz s tem nimam nič. Naj pridejo in preverijo. Sicer pa bomo od novega vodstva ZKŠTM zahtevali racionalno poslovanje, nekateri zaposleni pa bodo morali sprejeti tudi dodatne obveznosti in za isto plačo delati več,« na očitke odgovarja Rožen.