Celje.Nekdanjemu predsedniškemu kandidatu in domnevnemu akterju v aferi Patria Juretu Jurčku Cekuti se vsaj za zdaj ne bo treba izseliti iz razkošne vile v Prekorju pri Celju. Ker ni bilo nobenega kupca, sodišče tudi na včerajšnji tretji dražbi nepremičnine ni prodalo, ker se zanjo nihče ni zanimal. V prihodnjih dneh bo izdalo sklep o ustavitvi postopka, kar pa seveda ne pomeni, da bo lahko razvpiti slikar mirno živel in da mu upniki ne bodo več dihali za ovratnik.

Razkošna stanovanjska zgradba, v kateri ima Cekuta tudi galerijo s svojimi umetninami, je po mnenju cenilca vredna skoraj milijon evrov.

Naprodaj je bila samo polovica hiše, ki je v lasti Cekute in je ocenjena na 481.400 evrov, medtem ko je druga polovica last njegove prve žene, ki pa tam že dolgo ne živi več. Čeprav bi lahko celjsko okrajno sodišče na tretji dražbi hišo prodalo po bistveno nižji ceni, ki pa ne bi smela biti nižja od polovične vrednosti, je bila za potencialne kupce ali trgovce z nepremičninami še vedno nezanimiva oziroma predraga. Zanimivo je, da se je nepremičnina tako visoke vrednosti znašla na dražbi zaradi sorazmerno nizkega dolga. Cekuta je namreč Komercialni banki Triglav v stečaju, Zavarovalnici Triglav, NLB Ljubljana in mladoletnemu sinu, za katerega ni plačeval preživnine, skupno dolžan »samo« 16.789,34 evra, vendar je očitno tudi ta vsota zanj prevelik zalogaj.

Kljub temu da bo sodišče s pisnim sklepom zaradi neuspele tretje dražbe postopek izvršbe ustavilo, pa bodo upniki zastavno pravico obdržali. To pomeni, da se njihova hipoteka ne bo izbrisala in bo ostala vpisana v zemljiški knjigi. V takih primerih lahko upniki kadar koli ponovno predlagajo izvršbo s prodajo, vendar morajo sodišču izrecno navesti razloge, na podlagi katerih bi lahko bila ponovna izvršba uspešna.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki Cekutinega primera sicer ne pozna, nam je pojasnil, da se lahko upniki po tistem, ko se tretja dražba neuspešno zaključi, dogovorijo za nižjo ceno in znova predlagajo dražbo, lahko pa tudi predlagajo osebni stečaj dolžnika, ki ga po odredbi sodišča prevzame stečajni upravitelj.