Vlada je včeraj izdala odločbo o imenovanju Aleša Novaka za direktorja Javne agencije za knjigo (JAK) za obdobje petih let. Novak, ki naj bi po vladni odločbi delo začel 15. februarja, bo na tem mestu zamenjal vršilko dolžnosti direktorice Vlasto Vičič, ki agencijo vodi še do 1. februarja. Vendar pa smo od Novaka izvedeli, da mandata v resnici ne bo mogel nastopiti tako zgodaj zaradi aktualnega delodajalca, Mestne občine Maribor, kjer je od jeseni 2009 zaposlen kot direktor Urada za kulturo in mladino. Po pogodbi o delovnem razmerju tega namreč ne more prekiniti tako hitro.

Vlada čakala več kot mesec in pol

To pomeni, da bo JAK najverjetneje mesec dni ali celo več brez formalnopravnega vodstva, kar je vsekakor slab izkupiček izvedbe razpisa, saj bi zmogla vlada kandidata potrditi bistveno prej. Svet JAK je namreč gradivo z mnenjem o kandidatih na vlado poslal v začetku decembra, kar pomeni, da je vlada imela na voljo vsaj mesec dni, da opravi svoje delo imenovanja direktorja in zagotovi vodenje agencije s 1. februarjem. Vse prej kot hitro je svoje delo opravil tudi svet JAK, ki je bil odgovoren za izvedbo razpisa.

Aleš Novak, ki je po osnovni izobrazbi režiser (leta 1997 je diplomiral na AGRFT), deluje na širšem področju kulture, ne da bi se doslej specifično posvečal področju knjige, vseskozi pa je bil aktiven v mariborskem prostoru. Med letoma 1997 in 2007 je deloval kot samostojni ustvarjalec na področju kulture ter kot urednik kulturne redakcije RTV Slovenija, Regionalni center Maribor. Zatem je bil med letoma 2007 in 2009 direktor javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor. Sočasno z vodenjem urada v mestni upravi je bil v letu 2010 tudi vršilec dolžnosti programskega direktorja javnega zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Odločevalce bo skušal premakniti glede Zujfa

Da je bila kandidatura Aleša Novaka na razpisu za direktorja JAK verjetno uspešna, smo poročali že sredi decembra, ko je nastopil na seji Nacionalnega sveta za kulturo, kjer so razpravljali o strategijah črpanja sredstev iz evropskih skladov. Prav slabo črpanje evropskega denarja je agenciji pred skoraj letom dni, ko jo je želel ukiniti, neupravičeno očital minister Žiga Turk. Novak se je na seji zavzel za debirokratizacijo postopkov pridobivanja sredstev iz evropskih skladov ter neposredne potrditve operacij, kjer obstaja ta možnost.

Aleš Novak nam je na kratko tudi predstavil svojo programsko vizijo in prioritete, s katerimi je uspešno kandidiral na razpisu. »Vključiti razvojne cilje in ukrepe na polju knjige v operativne programe kohezijskih politik v novi finančni perspektivi 2014–2020 in s tem zagotoviti dodaten vir financiranja področja. Okrepiti promocijo v mednarodnem prostoru, vzpostaviti stabilno, razvojno naravnano okolje za razvoj založništva, zmanjšati število subvencioniranih izvodov in s tem dvigniti subvencijo na posamezno knjigo ter krepiti položaj ustvarjalcev,« je naštel. Kot razvojno pomembni področji navaja elektronsko knjigo ter portal revij. Čim prej bo skušal tudi prepričati odločevalce, da se odpravijo omejitve Zujfa, ki v pomembni meri vplivajo na delo JAK.

Ob kasni potrditvi direktorja negotovost v delo JAK vnaša tudi dejstvo, da vlada še ni potrdila programa dela in finančnega načrta JAK za leto 2012, ki med vladnimi gradivi čaka že več kot dva meseca. Paradoksalno, vlada je na predlog sveta JAK prej potrdila tarifo za opravljanje storitev agencije, ki založnikom »obljublja« dodaten strošek pri prijavah na razpise. Ta namreč velja od prejšnjega tedna. Prav danes sicer JAK na spletni strani objavlja dva od težko pričakovanih razpisov, pomemben večletni programski razpis pa bo objavljen 1. februarja.