Prav zaradi Črnjanke, ki je še danes trenirala v Italiji, organizatorji v obeh dnevih tekmovanj pričakujejo najmanj okrog 20.000 gledalcev, ob tem da lahko na veleslalomu v soboto po mnenju Srečka Vilarja, generalnega sekretarja organizacijskega komiteja, številke še presežejo.

Mazejeva je na Pohorju zadnjič slavila na Zlati lisici leta 2009, ko je bilo sončno in zaradi hladnejšega vremena podlaga trda. "O tem, kakšno bo vreme, ne želim razmišljati, ker na vreme ne morem vplivati. Zato smo vadili v vseh vremenskih razmerah. Tudi če bi padalo karkoli, vedno skušam narediti najbolje v danih okoliščinah. Tako je bilo v konec tedna v Cortini d'Ampezzo, kjer je padal sneg in se lepil na očala. Zato občasno nisem nič videla. Malo sem tvegala in dobila. Toda tudi če v Mariboru konec tedna ne bo sonca, si želim, da bi bili na koncu vsi veseli," je dejala Mazejeva, ki je iz Pozze di Fassi, kjer je danes še trenirala, sredi popoldneva med sneženjem prišla v Maribor na novinarsko konferenco, na kateri se je zbralo ogromno gledalcev, ki so v živo spremljali pogovor sedme sile z najboljšo smučarko sveta.

Mazejeva se še spominja tekmovanj, ko so zmagovalke dobile prava lisičja krzna in so jih posadili na prestol v ciljni ravnini. Od leta 1995 pa najboljše tri v kombinaciji obeh tekem dobijo posebne zlate broške. Leta 1988, ko je bila tekma v Kranjski Gori, je prva slovenska skupna zmagovalka "lisice" postala Mateja Svet, ki je uspeh ponovila leta 1990, leta 1997 pa je bila najboljša še Urška Hrovat. "Zmage v Mariboru so naše in si jih zelo želimo, tudi sama. Na mariborske tekme imam izjemno lepe spomine že iz mladinskih let. Vedno si tudi želim nagraditi občinstvo, ki pride in navija za nas. Zgledovala sem se po Urški Hrovat in Mateji Svet, ki sta dobili skupni seštevek za Zlato lisico. Tudi sama sem si to želela in upam, da bom to tudi uresničila," je dejala Mazejeva.

Največ pričakovanji poleg Mazejeve ima Drevova

Poleg Tine Maze bodo slovenske barve branile v veleslalomu še Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Ana Bucik, za šesto mesto pa se bodo v četrtek pomerile Katarina Lavtar, Ula Hafner, Nina Žnidar in Katja Hrovat. Na slalomu pa bodo poleg Mazejeve nastopile še Ana Drev, Ula Hafner, Ana Bucik, Katarina Lavtar in Eli Plut. Največja pričakovanja imata Ana Drev, ki se ne nadeja zgolj finalne veleslalomske uvrstitve, ter Štuhčeva, članica domačega Branika, ki želi prekiniti niz uvrstitev tik za prvo trideseterico.

Lani je bila Zlata lisica v Kranjski Gori, predlani pa je tekma zaradi premehke proge celo odpadla. Zlata lisica konec tedna zagotovo bo na Pohorju, so tokrat zatrdili organizatorji. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je dejal, da sneg, ki pada danes na progo, sproti odstranjujejo in obenem utrjujejo snežno podlago. Konec tedna pričakujejo sončno in hladnejše vreme. Toda, opominja Bedrač, podobna napoved je bila tudi prejšnji teden. "Pa se potem ni uresničila in so bile temperature višje. Do odpovedi tekme pa vendarle težko pride, pa še to le v primeru, da bi temperature narasle na okrog 15 stopinj Celzija in bi torej v Mariboru zavel pravi topli 'fen'," je pojasnil Bedrač.

V Tekmovališče vbrizgali milijon in 500.000 litrov vode

"Vreme nam je v teh januarskih dnevih naklonilo vse, kar je mogoče. Visoke temperature, potem hladnejše vreme, pa dež, danes pa še sneži. Prejšnji teden smo kljub težkim pogojem zagotovili najmanj 40 centimetrov debelo in kompaktno snežno odejo, ki smo jo pozneje utrdili še z injekcijsko desko. Nižje temperature, ki prihajajo, nam dajejo še večje upanje, da bomo pripravili dobro tekmovališče. Vanj smo vbrizgali milijon in 500.000 litrov vode, kar ob nižjih temperaturah, ki jih vremenoslovci obetajo, zagotavlja dobro podlago za tekmo. Zapadlo bo nekaj centimetrov snega, toda največ do decimetra. Sneg že odstranjujemo s podlage in mislim, da ne bo težav," je dodal Bedrač.

"Organizatorji smo postorili vse, da bi po dveh letih končno ponovno pripravili dobro Zlato lisico tako za tekmovalke kot tudi za gledalce. V sodelovanju s policijo in našimi službami za promet in varnost smo promet organizirali tako, da bo pod Pohorjem tekel enosmerno, zagotovili dodatne parkirne prostore, tudi ob Kadetnici in dvorani Tabor. Za vse smo zagotovili brezplačen javni prevoz pod Pohorje in je torej mogoče parkirati kjerkoli na urejenih parkirnih mestih po mestu. Cene vstopnic so že tretje leto nespremenjene, po štiri evre za odrasle in dva za otroke. Vse skupaj pa se bo začelo že petek na trgu Leona Štuklja, ko bo ob 18. uri odprtje tekmovanja in žreb startnih številk," pa je nanizal Vilar.