Slovenijo je ob uspehu moške rokometne izbrane vrste zajela prava evforija, slovenska ekspedicija pa je na Pirenejskem polotoku v utečenem tekmovalnem ritmu. Le dva dni po težkem četrtfinalnem obračunu z Rusijo jih čaka izjemno močna Španija, ki je že pred začetkom sklepnega turnirja veljala za eno glavnih kandidatk za zlato odličje. Slovenija ima v medsebojnih tekmah izrazito negativno statistiko, a imela jo je tudi proti Rusiji, pa jo je nato prekinila.

"Delujemo in razmišljamo enako kot pred uvrstitvijo v polfinale. Ne počutimo se nič bolj pomembne, enostavno gremo tekmo po tekmo in prav je, da je tako," je po današnjem treningu v pomožni dvorani Sant Jordi na Montjuicu dejal slovenski selektor Boris Denič, o polfinalni tekmi s Španijo pa je dejal: "Njihov timski duh je izjemen. Igrajo kolektivno, veliko menjajo, bržkone največ na tem prvenstvu. Na vsaki njihovi tekmi izplavajo na površje novi igralci, ki na prejšnjih tekmah niso bili v osredju. Igrajo na domačem igrišču, imajo veliko podporo s tribun. Pričakujem dobro tekmo, na nas pa je, da se čim bolje pripravimo in dosežemo novo zmago."

Proti Španiji je cilj zmaga

Španci so v prvem delu v madridski skupini D izgubili s Hrvati, premagali pa Madžare, Egipčane, Alžirce in Avstralce. V osmini finala so v Zaragozi izločili Srbe, v četrtfinalu pa Nemce.

"Gre za vrhunsko ekipo, težko se bo pripraviti na Španijo. Nevarni so iz vseh položajev, njihova igralna mesta so pokrita z dvema kakovostnima igralcema. V obrambi bomo skušali onemogočiti komunikacijo zunanje vrste s krožnim napadalcem, v tem elementu so še posebej nevarni. Pred nami je težka preizkušnja, a iskali bomo svoje priložnosti. Gremo v finale," je optimističen krožni napadalec Miha Žvižej, njegov brat Luka, ki je lep del svoje kariere preživel na Pirenejskem polotoku in med drugim branil barve slovite Barcelone, pa je dodal: "V polfinalno tekmo gremo brez pritiskov, na njej enostavno nimamo kaj izgubiti. Skušali bomo narekovati svojo igro, iskali bomo svoje priložnosti. Na tem prvenstvu smo dokazali, da smo prava ekipa, ki se zna pobrati in uprizoriti številne preobrate. Na polfinalni tekmi si ne smemo privoščiti naših padcev v igri, Španci to znajo kaznovati. V tekmo gremo neobremenjeno, naš cilj je zmaga."

Gajić: »Na lastno odgovornost bom skušal odigrati tekmo s Španci«

Na današnjem treningu je bil med aktivnimi tudi poškodovani Dragan Gajić, ki je vadil po posebnem programu. Reprezentančni zdravnik Rudi Čajavec mu je odsvetoval nadaljnje nastope v Španiji, tudi Denič je namesto njega dodatno vpoklical krožnega napadalca Petra Puclja. A krilni igralec francoskega Montpellierja ima veliko željo po nastopu. "Na lastno odgovornost bom skušal odigrati tekmo s Španci, končno besedo o tem pa bo imel Denič," je v zvezi s tem dejal Gajić.

V španski zasedbi kar mrgoli zvezdnikov najvišjega kakovostnega razreda, med najboljšimi je zagotovo vratar Arpad Šterbik. Ta je na račun slovenske igre na letošnjem turnirju natrosil kar nekaj komplimentov, predvsem pa izpostavil vlogo svojega nekdanjega soigralca Uroša Zormana. "Zorman je eden najboljših srednjih zunanjih igralcev na svetu. Njegova kakovost mi je znana, tudi vloga v slovenski reprezentanci. Odlično je povezal izkušenejše in nadarjene igralce, gre za zelo kolektivno ekipo," je pred polfinalno tekmo dejal v Vojvodini rojeni španski reprezentančni vratar.

V katalonski prestolnici zaenkrat ni zaznati pravega rokometnega utripa, v dvorani Sant Jordi je ogromno praznih sedežev, na dosedanjih dveh tekmah pa je bilo tudi okoli petdeset privržencev slovenske zasedbe. A to naj bi se kmalu spremenilo, na zaključni teden svetovnega prvenstva naj bi prišla večja organizirana skupina slovenskih privržencev.