Potem ko je na OP Avstralije v četrtfinalu tesno izgubil proti Rogerju Federerju, je Tsonga na tiskovni konferenci odgovarjal na številna vprašanja sedme sile. Med drugim je novinarje zanimalo tudi, zakaj v ženskem tenisu prihaja do tolikšnih nihanj v vrhu.

»Veste, ženske so za razliko od moških čustveno nestabilne. Verjamem, da se s tem vsi strinjajo, celo dekleta. Mislite, da temu ni tako,“ je po nekoliko negotovem odzivu vseh prisotnih vprašal Francoz in nadaljeval: »To je verjetno zaradi hormonov in podobnih stvari. Moški s tem nimamo težav in smo zmerja dobro fizično pripravljeni, to je vse.“

Nadvse šovinistična izjava igralca, ki na svetovni teniški lestvici zaseda osmo mesto, je izzvala nemalo burnih reakcij. Številni tako ugibajo, ali se Tsonga morda ni le nespretno pošalil, ali pa je bila njegova izjava morda napačno interpretirana.

S kočljivim vprašanjem se je mnog spretneje spopadel Federer, ki je obrazložil, da tako velikih razlik med spoloma v tenisu vseeno ni, saj so zanj daleč najboljše teniške igralke Viktorija Azarenka, Marija Šarapova ter Serena Wiliams.

Tsonga pa ni edini francoski teniški igralec, ki je v letu dni uspel razjeziti ženski spol, saj je njegov rojak Gill Simone pred časom izjavil, da si njegove stanovske kolegice na turnirjih ne zaslužijo enakih denarnih nagrad kot moški.