Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je pred pogajanji v Ljubljani pojasnil, da si delojemalska stran želi, da sindikati v postopkih odpovedi pogodbe o zaposlitvi ohranijo današnjo vlogo.

Delavcu mora biti po njegovih besedah zagotovljena možnost, da se v tem postopku obrne na predstavnika sindikata. Sindikati morajo imeti namreč možnost podati svoje mnenje, to mnenje pa mora imeti v postopku odpuščanja tudi neko težo, je poudaril.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je medtem izrazil upanje, da se jim bo uspelo danes znova dotakniti tudi uradnega dela postopkov odpuščanja, ki jih dejansko zelo skrbijo. Ti postopki so prezapleteni in jih včasih težko spelje celo pravnik, je izpostavil.

Kot je povedal, morajo mali delodajalci v določenih primerih v postopku odpuščanja sedaj opraviti med šest in 12 aktivnosti, te pa nato zaradi "formalnosti" rade padejo na sodišču. Odpuščeni delavec se zato po treh do petih letih vrne na delo, kar je neugodno zanj in za delodajalca, saj nobeden o njiju ne ve, pri čem je, je problem opisal Antauer. Dodal je, da delodajalci prav zato raje zaposlujejo za določen čas ali najemajo agencijske delavce.

Skladno s tem bo delodajalska stran danes po njegovih besedah pozvala, da se spremembe postopkov, ki jih bodo sprejeli na pogajanjih, preden bo šel predlog zakona v DZ, preskusi pri predstavnikih pravosodja. Prav rahljanje postopkov odpuščanja je sicer ena od ključnih zahtev gospodarstva. Tudi od tega bo tako odvisno, ali bodo delodajalci podprli ZDR ali ne.

Če se bo socialnim partnerjem danes uspelo prebiti skozi spremenjena dopolnila vladne strani, bi lahko začeli znova odpirati tudi člene, ki jih ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ni spreminjalo.

Med njimi duhove najbolj burita vprašanji plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo. Minister za delo Andrej Vizjak je ta teden v zvezi s prvim dejal, da bodo podprli vsak dogovor delodajalcev in sindikatov na to temo, v zvezi z drugim pa, da so že naredili velik korak naprej, saj se ga bo dalo po dogovoru pogajalcev urejati v okviru kolektivnih pogodb dejavnosti.

Počivavšek se je na to odzval z besedami, da morebitna ukinitev plačila odmora za malico, ki si je želijo delodajalci, zanje ni več predmet pogajanj, saj na tem področju nasprotujejo kakršnim koli spremembam. Glede dodatka na delovno dobo pa je dejal, da se ga lahko v dodatek na delovno dobo pri zadnjem delodajalcu v panožnih kolektivnih pogodbah preoblikuje že po obstoječi zakonodaji.

Antauer pa je bil do te Vizjakove izjave še bolj kritičen. Kot je opozoril, si je minister pilatovsko umil roke in prepiranje prepustil ostalima partnerjema. "Bežati od odgovornosti je nesmiselno in ni dobro, ni konstruktivno," verjame. Vlada bo zato tu morala nekaj narediti, je pozval. Če tega koraka ne bo, "potem je bolje, da gremo na danski sistem in vse uredimo v kolektivnih pogodbah", je menil.

V tej luči je ponovil še, da zaposlovanje za delodajalca ni socialna kategorija, temveč posledica ponudbe in povpraševanja po njegovih izdelkih in storitvah na trgu.