Spreminjajoče se navade, kot sta zgodnejši začetek kajenja in pa več pokajenih cigaret, sta dva glavna razloga, da se je tveganje za prezgodnjo smrt pri ženskah povečalo kar osemkrat. Prva generacija kadilk, ki so začele kaditi v 50. in 60. letih 20. stoletja, je imela trikrat več možnosti, da prezgodaj umre, kot populacija žensk, ki niso nikoli kadile. Danes imajo kar 25-krat več možnosti za prezgodnjo smrt. Tako se je stopnja prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja pri ženskah izenačila s stopnjo moških. Slednji so trenutno stopnjo dosegli v 80. letih.

Vodilni raziskovalec Michael Thun je dejal, da se je stopnja tveganja za smrt med kadilkami strmo dvigala tudi desetletja potem, ko so bili hudo škodljivi učinki kajenja že ugotovljeni in potrjeni, ter kljub temu, da ženske v večini kadijo cigarete z manjšo vsebnostjo nikotina in katrana.

''To med drugim pomeni tudi, da oznake cigaret z besedami ''lahke'' (light) niso opravile svojega dela, saj so morda povzročile še hujša kronična pljučna obolenja v predvsem pri moških, saj se vdihani dim potegne globlje v pljuča in tam zadržuje dlje časa, zato da kadilec doseže enak učinek in absorpcijo nikotina,'' dodaja Thun.

Lanskoletne raziskave so potrdile, da kadilci, ki kadijo celo življenje, umrejo desetletje prej, kot nekadilci. Vendar pa se tisti, ki prenehajo do 30. leta, skoraj popolnoma izognejo tveganju za prezgodnjo smrt zaradi tobaka, tisti pa, ki se cigareti odpovejo do 40 leta, pa umrejo ''le'' leto mlajši.

Eden od profesorjev, ki so sodelovali v raziskavi je po koncu predstavitve slednje dejal: ''Če ženske kadijo kot moški, tudi umirajo tako kot oni.''