Zdaj, ko je slavni kolesar priznal svoje dopinške grehe, pa Stutzman, sicer svetovalec za odnose z javonstmi iz kalifornijskega Sacramenta, zahteva svoj denar nazaj. Sodeluje v skupinski tožbi proti Armstrongu in njegovim knjižnim založnikom, ki jih obtožujejo zavajanja in prodaje fikcije pod pretvezo, da gre za dejstva.

Stutzmanu se je v tožbi pridružil kuhar in kolesarski navdušenec Jonathan Wheeler. Ta pravi, da je tudi njega knjiga ganila in motivirala.

Armstrong v knjigi zavaja

V tožbi, ki so jo ta teden vložili na zveznem sodišču v Kaliforniji, je omenjena tudi druga Armstrongova knjiga (Vsaka sekunda šteje). Kolesar in založniki so obtoženi prevare in lažnega oglaševanja. »V vsej knjigi obtoženi Armstrong večkrat zanika, da je kdajkoli uporabil prepovedane substance pred ali med profesionalno kolesarsko kariero,« je zapisano.

Tako Stutzman kot Wheeler sta knjigo kupila na podlagi »lažnega prepričanja, da gre za resnično in iskreno delo, ko je pravzaprav obtoženi vedel oziroma bi moral vedeti, da je to pravzaprav fikcija«.

To bi lahko bil le vrh ledene gore, opozarja CNN, ki spominja, da je tožbo proti Armstrongu napovedalo že več ljudi.

Potem ko je Armstrong več let vehementno zanikal, da bi si do svojih uspehov pomagal z uporabo nedovoljenih sredstev, je prejšnji teden Oprah Winfrey v intervjuju razkril, da je vseskozi lagal.

Stutzman se je rokoval z Armstrongom

Stutzman, ki je bil nekoč namestnik vodje kabineta bivšega kalifornijskega guvernerja Arnolda Schwarzeneggerja, je dejal, da je knjigo prebral zaradi prevare, ker ga je pritegnila kolesarjeva ganljiva življenjska zgodba. V tožbi piše, da sta se z Armstrongom pred leti celo srečala in rokovala. »Takrat se je Stutz zahvalil Armstrongu, ker je napisal knjigo in mu dejal, da je bila zelo navdihujoča ter da jo je priporočal prijateljem, ki so se borili proti raku,« piše v dokumentih.

Če bi tožnika vedela, da so bile Armstrongove navedbe laži, ne bi kupila knjige oziroma jih Armstrongova zgodba ne bi toliko pritegnila, je še zapisano.