Pličanič se po sredini odločitvi, da DL izstopi iz koalicije in da s funkcij odstopita oba ministra iz vrst DL ter tudi predsednik DZ Gregor Virant, na ministrstvu še ni poslovil. Kot pravi, bo to storil v prihodnjem tednu, kdo ga bo pri ministrovanju nadomeščal pa je v rokah predsednika vlade.

V takem stanju vlada ne more normalno delati

Na vprašanje, kakšen se mu zdi razumen čas, v katerem bi lahko še opravljal tekoče posle ministra, Pličanič odgovarja, da se mora ta situacija čim prej razrešiti. »Našemu izstopu iz koalicije bodo najbrž sledili tudi drugi in v takem stanju vlada ne more normalno delati,« je dejal.

V strank DL sicer za izhod iz nastalega položaja zagovarjajo predčasne volitve. Da pa bi se o morebitnem novem mandatarju ali novi koaliciji tudi s stranko PS pogovarjali v sedanji sestavi, bi se moral po Pličaničevem mnenju predsednik PS Zoran Janković umakniti tudi kot ljubljanski župan.

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju namreč kršitve protikorupcijske zakonodaje ugotavlja tako pri Janši kot pri Jankoviću.

Odstopa tudi Šušteršič

Odstopil je tudi finančni minister iz vrst DL Janez Šušteršič. S tem avtomatično preneha mandat tudi državnima sekretarjema Alešu Živkoviču in Dejanu Krušcu, so potrdili v službi za odnose z javnostmi na finančnem ministrstvu.

Janša je grožnjo DL z izstopom iz koalicije že v sredo označil za "iracionalno odločitev", na novinarski konferenci po današnji seji vlade pa je dejal, da glasovanje o zaupnici ne pride v poštev, Slovenija pa da ni v položaju, ko bi si lahko privoščili predčasne volitve. Pred državo je namreč nekaj nujnih odločitev, za katere je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu, je dejal.

Potrdil je, da je odstopni izjavi obeh ministrov - Pličaniča in Šušteršiča - prejel in ju poslal v DZ. Ta se mora po poslovniku z odstopom ministra seznaniti na prvi redni seji, kar bo naslednji teden, takrat pa bo premier, kot je dejal, javnost obvestil o naslednjih odločitvah.

Erjavec s Pusićevo pripravljen sedeti en teden

Izstop iz koalicije sicer napovedujeta tudi SLS in DeSUS. Zunanji minister in predsednik DeSUS je pred sejo vlade pojasnil, da bo izvršilni odbor stranke o odhodu iz koalicije odločal danes, svet stranke pa 5. februarja. Odločali bodo o predlogu, da ministra iz vrst DeSUS odstopita, to pa naj bi storila 22. februarja, pojasnjuje Erjavec.

Želijo namreč, da DZ na februarski seji ugotovi, da so odstopili. »Potrebujemo čas, da uredimo ratifikacijo s Hrvaško. Neodgovorno bi bilo, če tega ne bi v tem času uredili,« je pojasnil. Dodal je še, da mora kot zunanji minister narediti vse, da najdejo rešitev, saj če ratifikacija ne bo uspela, »bomo deležni zgodovinske zamere s strani Hrvaške, ki bo vedno trdila, da ji je Slovenija preprečila polnopravno članstvo v EU«.

Kot je dejal, si tega očitka ne želi in je za to »pripravljen tudi en teden sedeti z Vesno Pusić« in poiskati ustrezno rešitev. Tudi tako, da »se pokadi iz dimnika in se ve, kdo je papež«. »Takrat bi se vedelo, da imava rešitev za ratifikacijo,« je dejal.

Volitve so po Erjavčevem mnenju najslabša rešitev

Erjavec je še pojasnil, da DeSUS ob odhodu v opozicijo ne bo podpirala vseh projektov, ki jih je pripravila koalicija. Podprli bodo delovnopravno zakonodajo, glede aktivnosti v zvezi z izvajanjem zakona o državnem holdingu in slabi banki pa bodo, tako Erjavec, še razmislili. Podpreti so pripravljeni referendumsko zakonodajo. »Prav dolgo ta vlada ne bo mogla delovati, saj v DZ ne bo večine,« je ocenil Erjavec. Volitve so po njegovem mnenju najslabša rešitev, a zagotavlja, da se jih DeSUS ne boji.

Levosredinska vlada pa je mogoča samo, pravi, če Zoran Janković stori tisto, česar »Janša ne želi storiti«, torej odstopi z mesta predsednika stranke PS.

Jasnič očitno odstopa, ker vidi, da prav dolgo ne bi več bil državni sekretar

Erjavec se strinja, da potrebujemo spremembo zakona o vladi v delu, ki govori o prenehanju delovanja vlade zaradi prenizkega števila ministrov. Toda spremembe zakona po njegovem ne potrebujemo zaradi trenutne politične situacije, temveč zaradi prihodnosti. Ne predstavlja si namreč, da bi nekdo lahko vodil vlado s štirimi ministri ali pa da bi celo sam predsednik vlade opravljal naloge vseh ministrov. Ta sprememba po njegovem mnenju lahko uspe, vendar je vprašanje, »koliko je interesa, zlasti pri dveh največjih strankah, za predčasne volitve«.

Prvak DeSUS je še enkrat komentiral odstop generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Ponovil je, da je svet stranke že lani junija sprejel sklep, naj odstopi, vendar tega ni storil. »Sedaj očitno odstopa zato, ker vidi, da prav dolgo ne bi več bil državni sekretar. Je pa neodgovorno, da se ne spoštuje sklepov najvišjega organa stranke,« je dejal Erjavec.

Tudi v SLS za danes napovedujejo sejo izvršilnega odbora stranke, na katerem pa naj ne bi razpravljali o politični krizi, temveč o pripravah na kongres stranke.