Janševa vlada je ostala brez prve od petih koalicijskih partneric – Državljanske liste (DL) in posledično brez večine v državnem zboru. Februarja ji bo z odstopom iz koalicije sledil DeSUS, predvidoma marca še Slovenska ljudska stranka (SLS). Svet DL je odločitev o odhodu iz Janševe vlade sinoči sprejel soglasno, zato se bo državni zbor že na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek, seznanil z odstopoma ministrov te stranke – Senka Pličaniča, ki vodi ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ter Janeza Šušteršiča, ki je na čelu finančnega ministrstva. Od dneva, ko se bodo poslanci seznanili z njunima odstopoma, bosta oba opravljala le še tekoče naloge, in sicer tako dolgo, dokler predsednik vlade Janez Janšane predlaga novih ministrov oziroma dokler ne pooblasti koga od drugih ministrov, da prevzamejo še Pličaničevo in Šušteršičevo delo.

Namesto Viranta Presečnik

Že v ponedeljek pa bo prišlo do menjave na čelu državnega zbora. Ker je aktualni predsednik Gregor Virant včeraj nepreklicno odstopil, ga bo na tem položaju kot najstarejši od podpredsednikov začasno (do imenovanja novega predsednika) zamenjal Jakob Presečnik iz SLS.

Virant pravi, da je bil izstop DL iz koalicije edina logična odločitev, potem ko Janez Janša kljub hudim ugotovitvam komisije za preprečevanje korupcije ni odstopil. »Te koalicije ni zrušila Državljanska lista, ampak predsednik vlade Janez Janša. V trenutku, ko se mu koalicija sesipa, ko mu vsi povedo, da je cesar nag, ne more drugega, kot da gre z zaupnico v državni zbor. Vse drugo bi pomenilo, da drži za talko vso Slovenijo,« je sinoči povedal Virant in premierju tudi očital: »Janez Janša je v zadnjih dneh povedal veliko stvari, razen petih besed, ki bi jih moral izreči: Odstopam s funkcije predsednika vlade.«

Državljanska lista se tako seli v opozicijo, kjer bo konstruktivna in ne »nagajiva« stranka, obljublja Virant in napoveduje, da se bo stranka zdaj osredotočila na predčasne volitve, ki bi bile po njegovi oceni do državljanov še najbolj poštena rešitev. Nad morebitnim povezovanjem z največjo parlamentarno stranko, Pozitivno Slovenijo (PS), pa v DL niso navdušeni, dokler bo njen predsednik – četudi zamrznjeni – Zoran Janković.

Ker predsednik vlade Janez Janša kljub zanj obremenjujočim ugotovitvam protikorupcijske komisije ni odstopil, bo vlado v kratkem zapustil tudi DeSUS. Kdaj natančno se bo to zgodilo, bodo danes odločali člani izvršnega odbora, njihov sklep o tem pa bo 5. februarja obravnaval še svet stranke, ki ima zadnjo besedo pri vstopu in izstopu iz vlade.

»Je to mogoče, da je Jasnič odstopil?«

Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je hkrati tudi zunanji minister, nam je včeraj potrdil, da se bo državni zbor z njegovim odstopom in z odstopom strankinega ministra za zdravje Tomaža Gantarja seznanil na februarski seji državnega zbora. Generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič pa je stranko in njena ministra prehitel po levi, ko je že včeraj nepreklicno odstopil s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer je bil odgovoren za uresničevanje koalicijske pogodbe. »Čakal sem deset dni, da poteče ultimat, ki ga je Državljanska lista dala Janezu Janši, in ker premier ni odstopil, sem se za odstop odločil jaz. Čas je, da iz vlade odide tudi DeSUS. Pričakujem, da pri uresničitvi te naše obljube volilcem ne bomo spet iskali kakšnih zadržkov,« nam je dejal Jasnič.

Erjavec je bil nad včerajšnjim Jasničevim dejanjem presenečen. »Je res odstopil? Je to mogoče? Vesel sem, da je končno izpolnil zavezo, ki jo je pred več kot pol leta dal svetu stranke, da bo že takrat odstopil s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. A ne čudim se mu, da je to storil šele zdaj. Očitno je to dobro plačano delo in očitno vidi, da DeSUS odhaja iz vlade in da zato februarske plače v kabinetu Janeza Janše tako in tako ne bi več dobil,« je bil zajedljiv Erjavec, ki je s tem napovedal srdit boj za predsedniški stolček, na katerega bi rad na volilnem kongresu stranke 1. marca poleg Erjavca sedel tudi Ljubo Jasnič.

Bo DeSUS vodil gospod s palčko?

Jasnič se bo v pisarno vladne palače vrnil le še zato, da pospravi kovčke, saj je zaradi priprav na volilni kongres DeSUS te dni že na dopustu. Na vprašanje, ali je njegov odstop z mesta državnega sekretarja v premierjevem kabinetu povezan s kandidaturo za prvaka DeSUS, pa nam je odvrnil: »Nikakor. Že junija lani sem se odločil, da bom protikandidat Erjavcu. Vsakomur je jasno, da če on ostane predsednik, jaz ne bom več generalni sekretar stranke.« A to ne bo povsem držalo, pred časom nam je namreč 66-letni Ljubo Jasnič zatrdil, da se za predsednika DeSUS ne bo potegoval, ker da je že v letih in ne bo hodil »s palčko vodit stranke«.

Medtem ko je Jasnič nepreklicno odstopil z mesta državnega sekretarja v premierjevem kabinetu, pa Janez Ujčič, prav tako član DeSUS, za zdaj še ostaja na položaju Janševega državnega sekretarja. A očitno ne za dolgo. »Svet stranke je že pred meseci sklenil, da mora Jasnič s tega položaja odstopiti, zdaj pa se je za takšno potezo odločil sam. Na izvršnem odboru (danes, op. p.) bomo sprejeli odločitev tudi glede mojega nadaljnjega položaja v premierjevem kabinetu, ki jo bom spoštoval. O odstopu za zdaj nisem razmišljal, saj smo se dogovorili, da bomo odločitve sprejemali na ravni stranke,« je poudaril nekdanji mariborski podžupan, ki si ga je na tem mestu zaželel Franc Kangler.

Žerjav preklical klavzuro

Marca naj bi iz vlade odšla tudi Slovenska ljudska stranka (SLS) in z njo ministra za gospodarstvo ter za kmetijstvo in okolje Radovan Žerjav in Franc Bogovič. Tako kot v DeSUS tudi v SLS v ozadju poteka bitka za predsedniški stolček, ki ga Žerjav zapušča, o njegovem nasledniku pa bodo odločali na kongresu 2. marca.

Prvega februarja so nameravali imeti eselesovci klavzuro stranke, na kateri bi se dogovorili o podrobnostih glede volilnega kongresa, zato so toliko bolj razočarani nad samovoljno odločitvijo predsednika Žerjava, da klavzure ne bo.