Polna navdušenja je bila Tina Maze po nedeljskem superveleslalomskem uspehu v Cortini d'Ampezzo, po katerem je oblekla rdečo majice vodilne v skupnem seštevku te discipline. Na novinarska vprašanja je odgovarjala okrog 20 minut, rdeča nit pa je bil Maribor. Slovenska klasika, ki je že skoraj pol stoletja zasidrana v koledarju svetovnega pokala.

»Res je, da si od nekdaj želim dvojne zmage v svetovnem pokalu. Seveda bi bil scenarij sanjski, če bi jo dosegla v Mariboru. A morate vedeti, da je serijsko zmagovati v tehničnih disciplinah precej lažje kot v hitrih. Večkrat poudarjam, da je v hitrih disciplinah le ena vožnja, v tehničnih pa je pot do vrha napornejša,« je pripovedovala Tina Maze, v nadaljevanju pa je sama od sebe obnovila mariborsko anekdoto, ki je gotovo ne bo nikoli pozabila: »Kot verjetno veste, sem prvič v svetovnem pokalu nastopila prve dneve leta 1999 v Mariboru. Superveleslalomska tekma bi morala biti na sporedu 1. januarja, a je odpadla in smo tekmovale naslednji dan. Tedaj sem imela precej sreče, da je bila tekma prestavljena za en dan. Točke FIS se namreč niso obnovile 1. januarja, ampak šele drugega. Če bi bila tekma na novega leta dan, ne bi imela dovolj točk, da bi bila lahko na startu, dan kasneje pa sem lahko startala.« Na omenjeni tekmi sta pod Pohorjem Hilde Gerg in Martina Ertl priborili dvojno nemško zmago, za točke slovenske reprezentance pa sta poskrbeli Mojca Suhadolc (22.) in Špela Bračun (27.). Tina Maze je zasedla 32. mesto, za prvo točko svetovnega pokala pa je zaostala za 49 stotink. Zanimivo je, da je bila ob debiju Tine Maze na startu tudi Janica Kostelić, ki je zasedla 34. mesto, za Črnjanko pa je zaostala sedem stotink.

Glede na to, da je v zadnjem desetletju v Mariboru odpadlo veliko tekem Zlate lisice, ki so bile odpovedane ali prestavljene v Kranjsko Goro, Tina Maze doslej v svoji dolgi in uspešni karieri pod Pohorjem ni zbrala toliko nastopov kot na marsikaterih drugih klasikah po svetu. Doslej je Črnjanka v Mariboru tekmovala 19-krat, ima pa kljub temu odlično statistiko. Pred desetimi leti (4. januarja) se je namreč na Zlati lisici prvič uvrstila na zmagovalni oder (imela je startno številko 22), ko je na veleslalomu za dobro sekundo in pol zaostala za nekoč izjemno Švicarko Sonjo Nef. Odtlej je šla pot najboljše slovenske smučarke strmo navzgor, svoje najlepše tekmovalne trenutke v Mariboru pa je doživela pred štirimi in osmimi leti, ko se je veselila zmage. Lep je Tinin spomin tudi na zadnjo tekmo svetovnega pokala v Mariboru, ko se je na domači tekmi tudi prvič in edinkrat uvrstila na slalomski zmagovalni oder, ko je pred tremi leti zaostala le za Avstrijko Kathrin Zettel.

Tina Maze se bo letos slovenski javnosti pokazala v najlepši luči doslej. Zgodovina nastopov Korošice v Mariboru kaže, da je venomer imela veliko navijačev, ki so prišli zanjo stiskat pesti v želji, da bi dosegla čim boljši rezultat. Letos je položaj drugačen. V dosedanjem delu svetovnega pokala se je moralo zgoditi čudo, da se daleč najboljša alpska smučarka sezone ni uvrstila na zmagovalne stopničke. Podvig ji je v tej sezoni namreč uspel na 15 od 23 tekem. Zato bodo imeli številni navijači možnost od blizu videti, na kakšen način zmagovalka šestih letošnjih preizkušenj prihaja do uspehov.

V skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala bo imela Tina Maze prvo zaključno žogico, da si dve preizkušnji pred koncem zagotovi mali kristalni globus skupne zmagovalke. Takšen podvig najboljši slovenski alpski smučarki doslej še ni uspel, zato bi jo pred zadnjima veleslalomskima preizkušnjama svetovnega pokala marca v Ofterschwangu in Lenzerheideju precej razbremenil.

V karavani svetovnega pokala je še ena alpska smučarka, ki jo bodo lahko gledalci konec tedna občudovali od blizu. Tu je neverjetna 17-letna Američanka Mikaela Shiffrin, zmagovalka treh slalomov v tej sezoni, ki vodi tudi v posebni slalomski razvrstitvi svetovnega pokala. Gre namreč za smučarko, ki je v dosedanjem delu sezone fascinirala slehernega poročevalca svetovnega pokala in ki ji bo mariborska publika gotovo pričarala nepozaben spomin.