Čeprav so na ministrstvu za infrastrukturo in prostor zagotavljali, da bodo cene mesečnih vozovnic in kombiniranih vozovnic za dijake in študente po januarju vrnili na decembrsko raven, so svojo obljubo izpolnili le delno. Spremembe pravilnika, ki določa cene mesečnih vozovnic, so sicer odpravile januarsko povišanje cen mesečnih vozovnic za 10 do 15 evrov, a dijaki in študenti bodo še vedno morali pri nakupu kombinirane vozovnice doplačati 5 evrov za mestno vozovnico, saj morajo »uravnotežiti izplačila subvencij z razpoložljivimi sredstvi«, pravijo na ministrstvu.

Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat je povedal, da je ministrstvo to odločitev sprejelo brez posveta z mestnimi prevozniki. »Glede tega se nismo pritoževali, ker se je izkazalo, da je precej dijakov in študentov mestno vozovnico vzelo samo zato, ker je bila brezplačna,« je dejal Horvat in pojasnil, da je bilo takih, ki mesečne vozovnice za mestni potniški promet niso uporabljali, približno 3000 od 20.000 dijakov in študentov.

Bolj kot nepričakovano doplačilo pa Horvata jezijo neprestane spremembe sistema subvencioniranja vozovnic. Zaradi decembrske spremembe pravilnika so na Ljubljanskem potniškem prometu imeli veliko zmedo. »Vsak dan smo dobili med 200 in 300 elektronskih sporočil, telefoni so pregoreli zaradi prošenj po pojasnilu,« je potarnal Horvat in dodal, da je bila odločitev ministrstva, da zaradi grožnje z referendumom na državni proračun januarja poviša cene mesečnih vozovnic, slaba, saj se je prodaja vozovnic zmanjšala tudi za 30 odstotkov.

Na ministrstvu so si namreč po dobrih dveh tednih znova premislili glede tega, kdaj bodo študentom poračunali januarske višje cene vozovnic. Še prvi teden januarja so zagotavljali, da bodo to storili šele pri nakupu junijske vozovnice. Ta odločitev je bila presenetljiva, saj junija dijaki prej zaključijo s šolskimi obveznostmi, študenti pa začnejo z izpitnim obdobjem, zato marsikdo ta mesec sploh ne kupi mesečne vozovnice. Poleg tega lahko po pol leta marsikdo pozabi, da lahko junija za mesečno vozovnico odšteje manj denarja. Enakega mnenja so bili tudi prevozniki, je zatrdil Horvat, zato so na ministrstvu zahtevali, naj dijakom in študentom kompenzacijo omogočijo že pri nakupu marčevske mesečne vozovnice. To so sedaj upoštevali. Dijaki bodo torej lahko koristili kompenzacijo ob nakupu nove vozovnice tako, da bodo plačali le razliko med ceno vozovnice in dodatnim plačilom v januarju.

Horvat je še pojasnil, da je bil odločno proti poračunu pri nakupu februarskih vozovnic, ker imajo podobno kot junija dijaki počitnice, študenti pa izpitno obdobje, kar pomeni, da nekateri kompenzacije ne bi izkoristili, ker vozovnic ne bi kupili.

Študenti, ki so januarja kupili dražje medkrajevne vozovnice, bodo marca za enakovredne vozovnice morali doplačati bodisi 5, 20 ali 40 evrov, odvisno od razdalje bivališča do šole oziroma fakultete. Za kombinirane vozovnice pa bodo morali doplačati 10, 25 ali 45 evrov, prav tako odvisno od oddaljenosti, so pojasnili na Ljubljanskem potniškem prometu.